Eusapia Paladino – medium italian

eusapia paladino medium

PALADINO, Eusapia (1854-1918), medium italian cu efecte fizice. Personaj contradictoriu. Bolnăvicioasă şi săracă, a avut o copilărie nefericită. Fără îndoială, femeia cea mai “biografiată” în timpul vieţii. O fostă spălătoreasă incultă, dar perspicace, şireată şi adulată de elita intelectuală a timpului său. Un autentic şi mare medium, dar şi trişoare înveterată…

Cu Eusapia, cum se spunea familiar, nu se va termina niciodată declinarea opoziţiilor. Foarte devreme rămâne orfană. Mama sa moare când o aduce pe lume; la vârsta de 8 ani asistă la agonia tatălui său, rănit mortal de bandiţi. Nu are încă doi ani, când un accident îi sparge parietalul.

paladinoDin mila unei bunici, care o tratează cu asprime, este angajată ca servitoare şi apoi ca lenjereasă. La pubertate, atrage atenţia stăpânilor săi, un cuplu înstărit, familia Migaldi, care văd în ea un subiect de excepţie. Oare obiectele nu se deplasează spontan la trecerea ei?

Dar, la început, Eusapia pare indiferentă la minunile pe care le provoacă. Va trebui ca părintele Damiani, spiritist fervent, să-i dezvăluie darurile şi să-i sugereze să se dedice unei cariere în mediumnitate. Faptul nu se va petrece fără câteva “erori”: astfel, lumea îşi va da repede seama că fostul pirat britanic, John King, personalitatea psihică ce pune stăpânire pe ea când este în stare de transă, nu numai că n-a trăit niciodată, dar “cultivă” o mediocritate intelectuală care nu-şi are egal decât la Eusapia…

Urmează ascensiunea spre glorie. La iniţiativa unei somităţi a vremii, se constituie o comisie alcătuită din mari “mandarini” şi Cesare Lombroso în persoană; ea se reuneşte la Napoli, în 1891, şi vede în Eusapia un medium extraordinar.

În anii următori e studiată de savanţi, printre care Morselli, Charles Richet, Albert de Rochas, Maxwell, Camille Flammarion, îi uimeşte pe aceştia şi, în 1901-1902, reuşeşte cele mai frumoase materializări ale sale. În Rusia, în Statele Unite sau în altă parte ea îşi urmează cariera cu acelaşi succes.

Aproape toate investigaţiile iniţiate asupra persoanei sale de către iluzionişti şi oameni de ştiinţă ajung la concluzia autenticităţii fenomenelor paranormale observate. Teletransferuri, levitaţii, rap-uri, amprente la distanţă, ectoplasmii — Eusapia produce aproape toată gama de fenomene fizice ale mediumnităţii de atunci.

“Am observat în persoană, declară iluzionistul Howard Thurston. În acea vreme cel mai reputat în Statele Unite, ridicările de masă ale doamnei Paladino, în compania asistentului meu şi a domnului Carrington, şi sunt absolut convins că ceea ce am văzut nu se datora fraudei…

Sunt atât de convins de lucrul acesta, încât mă angajez să vărs o sumă de 10 000 de dolari unei instituţii de caritate, dacă cineva îmi dovedeşte că doamna Paladino ridică o masă numai printr-o şmecherie sau printr-o înşelătorie.”

Mai doriţi trei alte argumente în favoarea subiectului nostru de excepţie? Când Eusapia trişează, o face atât de prost, încât toată lumea îşi dă seama… Pe de altă parte, avocatului Miranda, care o întreabă dacă toţi mediumii au pornirea de a trişa, ea îi mărturiseşte:

“Aşa cred, fiindcă, în ce mă priveşte, când un fenomen trebuie să aibă loc în cursul uneia dintre şedinţele mele, simt o forţă interioară care mă obligă să-l produc.”

Când, urmărind să-şi însuşească “procedeele” ei, un tânăr iluzionist se căsătoreşte cu Eusapia, atunci, deşi mult mai în vârstă ca el, cel păcălit a fost tot tânărul. Şi nu fără motiv!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *