După Stonehenge Anglia are şi Seahenge

seahenge

Nu este un “henge” şi nu a fost menită să fie în mare …

Seahenge a fost dezvăluit atunci când o dună de turbă s-a erodat descoperind un cerc din epoca bronzului, realizat din părţi de lemn cu o centrare extraordinară.

O elipsă de 55 de bucăţi de stejar înconjoară un masiv trunchi de stejar, întors, astfel rădăcinile formând o platformă.

Contemporană cu Stonehenge, sit-ul din Norfolk, Anglia, a devenit de curând “Seahenge”. Cu toate acestea nu este nici un henge şi nici creatorii săi nu au dorit să fie în mare.

seahenge

Arheologii definesc henge-urile prin prezenţa unui şanţ şi o platformă creând astfel o incintă îngrădită, de multe ori cu structuri aşezate în interiorul acesteia. Dar Seahenge a fost iniţial construit pe un teren mlăştinos, fără o incintă îngrădită.

Este o locaţie protejată în mod natural; în primul rând terenul umed a păstrat bucăţile de lemn, găurile lor şi în al doilea rând pentru că depunerea de turbă a fost ca un sigiliu peste lemnul din sol. Lemnul a fost posibil să fie datat foarte exact, fiind tăiat prin primăvara anului 2049 î. Hr.

Este posibil ca formele să fi fost sculptate – scanările cu laser au arătat urme de instrumente de pe vremea primelor topoare de bronz. Două bucăţi, una despicată şi una bifurcată, au fost atent poziţionate, opus una de alta. Atât de bine a fost conservat încât o bucată de frânghie a supraveţuit pe trunchiul de stejar, cel central.

Deşi nu au fost descoperite rămăşiţe umane, o interpretare a construcţiei este că a fost o platformă pentru expunerea unui corp mort. Descarnarea este o practică pentru a permite unui organism să se descompună înainte de colectarea oaselor pentru înmormântare, o practică folosită încă din era preistorică în culturile din întreaga lume. Seahenge este cel mai bine conservat cerc din lemne din Marea Britanie.

În scopul de a păstra lemnul, English Heritage a făcut demersurile pentru a fi mutat henge-ul la Flag Fenn, 50 de mile de-a lungul coastei, unde se va asigura umiditatea constantă pentru păstrare.

seahenge

Mutarea nu a fost tocmai lipsită de dificultăţi – localnicii s-au opus la această eliminare a unei părţi din patrimoniul lor, în timp ce organizaţia “New Age Travellers” a susţinut că scoaterea acestor bucăţi de lemn este profanarea unui loc sacru şi au pus un paznic într-o încercare de a opri acest lucru.

Mai târziu lemnul ar fi mutat din nou în Portsmouth, unde echipa care lucrează la conservarea lui Mary Rose va ajuta la prelungirea duratei de viaţă a lemnelor – păstrate în momentul de faţă în Muzeul King Lynn.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *