Dungi longitudinale pe unghii sau melanonichie longitudinala

dungi longitudinale pe unghii melanonichia longitudinala

Dungi longitudinale pe unghii – Definitie melanonichie longitudinala

Melanonichia longitudinala ( dungi longitudinale pe unghii ) este prezenta a unei sau a unor benzi pigmentate, de culoare maro sau negru de-a lungul unghiei ce apare de obicei la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Tratament pentru dungi longitudinale pe unghii

Medicii spun că nu exista un tratament pentru această problemă, însă cei care au trecut prin această etapă, afirmă că au folosit remedii homeopate, iar acestea pot vindeca, deși acest tratament poate fi prescris numai de către un homeopat autorizat.

Pentru aceste dungi longitudinale pe unghii, medicii homeopati prescriu de obicei Graphites 12X și acid azotic 12x.

În momentul în care pe unghii apar umflături, secțiuni colorate sai mici înțepături, acestea indică prezenta unor probleme specifice de sănătate, inclusiv probleme cardiace si deficiente nutritionale. În caz de dungi longitudinale pe unghii, este vorba de un deficit de vitamine, în special a vitaminei B12.

Simptome  melanonichie longitudinala

Melanonichia sau dungile longitudinale pe unghii se caracterizeaza prin prezenta unei benzi pigmentate – cafenie, maro sau neagra în lungimea patului unghial ce apare cel mai frecvent la persoanele de culoare, precum și la femeile de orice rasă.

Aceasta conditie poate reflecta tumori hipofizare, efecte ale medicamentelor citotoxice, malnutriție, deficit de vitamina B12, boala Addison sau semnul Hutchinson – un melanom subungual cu pigmentare în curs.

Melanonichia longitudinala este cunoscuta si sub numele de melanonichie striata si rezulta din depunerile de melanina în platoul unghial din diferite cauze. Infecțiile fungice pot fi considerate cauza acestei tulburări, dar trebuie diferentiate de melanonichia cauzata de leziuni melanocitare la persoanele cu melanom malign subungual, mai ales dacă dungile longitudinale sunt prezente doar la o singura ungie si pot fi asociate cu sclerodermie, in cazuri destul de rare.

dungi longitudinale pe unghii melanonichia longitudinala

Dungile longitudinale maro mai pot fi asociate cu endocardită bacteriană subacută, lupus eritematos sistemic, trichineloză, pitiriazis rubra pilaris, psoriazis și insuficiență renală.

Pacientii cu dungi longitudinale pe unghii dezvoltă semne și simptome caracteristice : anomalii ale corneei, cataractă si astigmatism împreună cu degetele laterale indoite, picior strâmb, oase ale gâtului în formă neobisnuită, luxatie la sold, omoplati slab dezvoltati sau scolioza. Depunerile de colagen anormale în glomeruli pot fi cauza nefropatiei asociata cu sindromul unghie-patelă – SUP (Nail Patella Syndrome). De asemenea, există o anomalie genetică ce pare să ducă la alterarea metabolismului țesutului conjunctiv cu defecte structurale cu largă răspândire în colagen.

La copii, aceste dungi longitudinale pe unghii pot fi cauzate de consumul de antibiotice, de agenti chimioterapeutici sau a altor medicamente pentru infectii, pneumonii, micoza unghiilor, psoriazis sau alte boli de piele. Intervalul de timp dintre începutul oricărui tratament și primele semne evidente de pigmentare a unghiilor depinde de rata de creștere a unghiilor.

În tratamentul melanonichiei longitudinale, hiperpigmentarea pielii si a unghiilor induse de chimioterapie este reversibilă și cel mai frecvent a fost tratată cu doxorubicina, ciclofosfamida și hidroxiuree. Această problema de sănătate trebuie tratată cât mai curând posibil din momentul în care este observată.

Melanonichia longitudinală trebuie să fie evaluată prin biopsie pentru a confirma dacă este benignă în cazul în care se găsește vreun semn de melanom subungual.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Dungi longitudinale pe unghii sau melanonichie longitudinala”

  1. Avatar IOAN DEAC
    IOAN DEAC

    Eu am 55 de ani,…si nu stiu daca neaparat varsta este responsabila de aceste striatiuni drepte si uniforme pe toate unghiile,fara modificare de culoare sau altceva deosebit !!!SA FIE UN MOTIV DE INGRIJORARE ?? MA POATE SFATUI CINEVA ???

  2. Avatar vladoiu victoria
    vladoiu victoria

    la ce medic specialist se poate merge, in afara de cel homeopat? eu am de mult aceasta manifestare, dar medicii ridica din umeri. dungile mele sunt linii perfect drepte si grosute, dar nu colorate. pentru un raspuns pertinent, va multumesc inca de pe acum.

    1. Avatar Laurentiu Alexandrescu
      Laurentiu Alexandrescu

      Am acelasi simptom !
      Nu am nici un raspuns la cautarile mele !
      Ai aflat ceva ?
      Multumesc
      Alex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *