Duminica Floriilor – Obiceiuri ținute de creștini de florii

obiceiuri si traditii pagane de duminica floriilor

Înainte de Duminica Floriilor este Sâmbăta Floriilor, sărbătorită în cinstea a trei Lazări (cel sărac, Lazăr de Vitania pe care l-a înviat Domnul Iisus Hristos şi Lazăr cel numit şi Lăzărică, mort de dorul plăcintei). Tradiția din bătrâni spune că în această sâmbătă nu este bine de tors (cusut, împletit, tricotat, croit etc.), pentru a nu aştepta morţii în zadar la poarta raiului. În Sâmbăta Floriilor gospodinele dau de pomană produse de post.

Floriile sau Duminica Floriilor care o precede pe cea a Paştilor, este şi începutul săptămânii mari, dar ne aminteşte şi de intrarea Mântuitorului în Ierusalim, de primirea sa triumfală şi întâmpinarea cu ramuri de finic sau alte flori. La noi, finicul a fost înlocuit cu ramuri de salcie, iar la italieni cu ramuri de măslini. Începând din această zi încep pomii şi florile a înmuguri şi a înflori.

În Duminica Floriilor, salcia este de mare preţ cu prilejul acestei zile, iar credincioşii se întorc acasă de la biserică cu ramuri de salcie pe care le păstrează la loc de mare cinste lângă icoane, ca păzitoare de rele. În multe locuri, după ce ies de la biserică oamenii se încing la mijloc cu salcie pentru a nu-i durea şalele, iar pe cine îl baţi cu mâţişori nu-l mai dor urechile în tot timpul anului (obicei din credinţa populară din Tighina – Basarabia).

Obiceiuri și tradiții păgâne din Duminica Floriilor

În Duminica Floriilor mai există în unele părţi credinţa cum că dacă fetele se dau prin păr cu salcie, le creşte părul.

În Bucovina, pe vreme de furtună, pentru a feri casa de trăsnete, se pun pe foc mâţişori de la Duminica Floriilor sau tei de la Duminica Mare.

De Florii şi în Joia Mare nu este permis a se descânta. Puţin înainte dar şi după Florii se face curat peste tot, iar femeile îşi pregătesc surcele (lemnişoare) roşii, coajă de pădureţ, dediţă şi altele necesare pentru boielile de ouă.

obiceiuri si traditii pagane de duminica floriilor

Tradițiile populare românești sunt pline de ritualuri și obiceiuri ce se țin în preajma sărbătorii Duminica Floriilor. Și toate alături de cea mai importantă poate, sărbătoarea florilor, a celor care poartă nume de flori.

La mulți ani celor cu nume de flori! Să zbârnâie telefoanele și să răsune lumea urări de bine!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Duminica Floriilor – Obiceiuri ținute de creștini de florii”

  1. Înainte și după Duminica Floriilor se face curat!

  2. Avatar Andreius
    Andreius

    Din pacate multe traditi si obiceiuri dispar cu trecerea timpului 🙁 ! Articolul este unul de calitate, bravo ! Romania are cele mai frumoase traditi si obiceiuri din lume, si ele trebuie exploatate !
    ————————–
    Sa aveti o zi buna !
    nisip, pietris si alte agregate

  3. Avatar ramonika
    ramonika

    La multi ani tuturor care poarta numele de flori!

    1. Eu îţi mulţumesc pentru urare în numele meu, pentru că mă cheamă Florin. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *