Consuma iaurt cu probiotice pentru infecţiile urinare ~ Ce sunt probioticele

Reteta de iaurt cu probiotice de facut acasa

Specialiştii finlandezi afirmă că prin consumul regulat de sucuri de fructe, infecţiile tractului urinar scad cu până la 34%, iar consumul de iaurt cu probiotice, sau alte lactate fermentate natural, ar putea reduce incidenta afecţiunilor cu 80%.

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt infectii bacteriene ale vezicii urinare. Aceste infectii pot afecta pe oricine, dar cele mai frecvent afectate sunt femeile. Conform specialistilor, femeile au de doua ori mai mari sanse sa dezvolte ITU comparativ cu barbatii.

Infectii ale tractului urinar pot afecta orice parte a sistemului urinar: rinichii, vezica urinara, uretra si uretrele. Femeile, gravidele, diabeticii, activii sexuali si cei cu antecedente de ITU au un risc mai mare in a dezvolta o infectie urinara.

Simptomele infectiei urinare includ:

  • urinare frecventa si dureroasa
  • nevoia constanta de a urina, eliminandu-se foarte putina urina
  • frisoane
  • dureri de spate
  • dureri de stomac
  • urina urat mirositoare
  • urina tulbure
  • greata si varsaturi

ITU sunt rareori grave, asta daca infectia nu ajunge la rinichi. Tratamentul recomandat de medici este: antibiotice pentru infectie si calmante pentru durere. Un tratament natural pentru infectiile tractului urinar ar fi dieta cu iaurt cu probiotice.

Ce sunt bacteriile probiotice si cum ajuta ele sistemul imunitar?

Bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care ajunse in organismul nostru confera multiple beneficii. Diverse studii au aratat ca probioticele joaca un rol important in prevenirea racelilor sau ADHD-ul la copii. Desigur cele mai simtite vindecari apar in tractul digestiv si cel urinar, principalele responsabile de un sistem imunitar slabit!

Cunoscute ca “bacteriile bune”, probioticele se distrug, daca produsul ce le contine, este fiert. Din acest motiv nu sunt foarte multe alimente ce contin in mod natural bacterii probiotice.

Exista produse lactate ce contin probiotice, dar nu foarte multe. Majoritatea fiind tratate termic pentru termenul de valabilitate, ele pierd aceste colonii de microorganisme bune pentru sanatatea noastra. Este deja foarte comuna practica producatorilor de a adauga bacterii probiotice in iaurt, kefir si alte produse lactate (vezi Activia).

Bacteriile adaugate artificial precum Lactobacillus si Bifidobacterium nu sunt singurele microorganisme probiotice. Ele sunt doar usor de sintetizat, si ieftin de produs la scara larga. In schimb, ceea ce inseamna iaurt cu probiotice naturale, depaseste cu mult capacitatea producatorilor de alimente de a realiza.

Top Produse alimentare bogate in probiotice:

  1. Iaurtul de casa (pe primul loc),
  2. Kefirul,
  3. Varza murata,
  4. Ceai Kombucha,
  5. Castravetii murati,
  6. Supa miso (un produs pe baza de soia),
  7. Micro-algele (precum spirulina sau algele verzi-albastre).

Cum se prepara un iaurt cu probiotice?

Oamenii de stiinta au concluzionat: Iaurtul este cel mai bogat in organisme vii (probiotice). Dar daca laptele pasteurizat este baza produselor lactate din comert, ce marca de iaurt ar trebui sa consumi? Raspunsul ar trebui sa fie simplu: cel facut de tine acasa! Dar din ce? In magazine cumperi numai lapte pasteurizat sau semipasteurizat! Aceasta problema te las singur sa o rezolvi!

Un iaurt de casa contine in mod natural colonii de bacterii lactice, bacterii probiotice naturale. Consumat zilnic sau periodic, imbunatateste sistemul imunitar. Microorganismele din iaurt, ajuta si la refacerea florei intestinale, dar si la imbunatatirea digestiei (probioticele supravetuiesc acidului gastric), fapt ce ne duce imediat cu gandul la un sange sanatos, pentru ca totul la noi porneste de la intestine. Deci, intestine sanatoase, sange curat, organism sanatos, minte sanatoasa, viata este mai frumoasa! Da! Atat de simplu este!

Reteta de iaurt cu probiotice de facut acasa

Pentru a prepara acasa iaurt cu probiotice ai nevoie de lapte de vaca proaspat, nefiert. Il pui intrun vas de sticla sau ceramica (noi folosim traditionalul ulcior – oala de lut). Dupa placul fiecaruia, se poate adauga 1-2 linguri de smantana (de casa) la 1L de lapte pentru a-l face mai cremos, ori o lingura de iaurt e casa din tura precedenta pentru a grabi fermentarea.

Se lasa la temperatura camerei pana cand se incheaga. Daca il lasi prea mult, te pisca pe limba, daca sta prea putin, e mai lichid si nu il poti manca cu lingurita. Dar in esenta, orice varianta ti-ar iesi, este cu mult, cu mult mai sanatos decat orice iaurt din comert. Aceasta este cea mai simpla reteta de iaurt cu probiotice.

Sfatul nostru este: Dacă aveţi infecţii repetate ale tractului urinar, beţi zilnic sucuri naturale de fructe şi consumaţi mult iaurt cu probiotice. Acestea contin bacterii benefice (de exemplu, Lactobacillus bifidus), care modifică flora intestinală, împiedicând colonizarea cu bacterii a tractului urinar (infectia).


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Consuma iaurt cu probiotice pentru infecţiile urinare ~ Ce sunt probioticele”

  1. Avatar Maria Bajenaru
    Maria Bajenaru

    Medicul endocrinolog m-a sfatuit sa renunt la iaurtul facut de mine din lapte natural,motivul ca imi creste colesterolul! Cu iaurtul 0,1% nu m-am impacat.Am impresia ca este zer cu geletina. Am pe cineva care aduce lapte natural si o sa incep sa-mi fac iaurt.Ideea dv. a venit exact cand chiar aveam nevoie.Multumesc!

    1. Medicii – daca ar fi dupa ei (majoritatea), v-ar da doar pastile, acesta e raspunsul lor la orice afectiune. Iaurtul din comert, pe langa faptul ca e “contrafacut”, este si mai scump decat cel pe care l-ati putea prepara acasa.

      Puteti incerca si iaurtul in diverse combinatii, in functie de toleranta. Personal, imi place iaurtul cu miere sau cu fructe.

      Ne bucuram ca putem fi de folos. Sanatate si numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *