Decoctia – cum se prepara un decoct – Extractia

Decoctia sau cum se prepara un decoct

Nici nu au visat bătrânele satelor că tot ce au învăţat pentru a transmite generaţiilor următoare prin discipolii lor, astăzi poate  fi adunat într-un text atât de accesibil oricui. Ce ştiau ele? Iată, ştiau ce este decoctia.

Ce este decoctia sau decoctul?

Decoctul este operaţia de extracţie a principiilor active prin fierberea plantelor medicinale mărunţite. Fierberea se face timp de 15-30 de minute într-un vas de metal smălţuit, cu cantitatea de apă indicată (pentru fiecare plantă în special). Fierberea, timp de 15 minute se aplică în cazul părţilor aeriene ale plantelor, iar 30 de minute în cazul  rădăcinilor, scoarţelor şi rizomilor (tulpini subterane).

Decoctia cum se face decoctul sau extractia principiilor active

Se filtrează fierbinte şi se spală reziduul de pe filtru cu apă caldă până se ajunge la cantitatea iniţială de apă. Proporţia pentru decoct este de regulă de o parte plantă la 10 părţi apă.

Decoctia este un mod de folosire a plantelor în scop terapeutic. Prescrierea plantelor pentru diferite  afecţiuni ce trebuie tratate se face doar de către fitoterapeuţi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Decoctia – cum se prepara un decoct – Extractia”

  1. Am mai invatat ceva astazi:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *