De ce avem nevoie de lumina naturală?

De ce avem nevoie de lumina naturala a zilei

Luna cea mai luminoasă a anului, cel puțin pe meleagurile noastre, este indiscutabil luna iunie. Influențele binefăcătoare ale luminii naturale asupra sănătății, în mod paradoxal, sunt atât de puțin cunoscute, în comparație cu influențele de același fel exercitate de radiațiile ultraviolete și de cele calorice. În primul rând să vedem care sunt influențele exercitate de lumina naturală asupra psihicului uman, și care le condiționează în mod atât de deosebit, pe cele sanogenetice.

lumina naturala a zilei

Dupa cum știm, zilele lunii iunie sunt în majoritatea lor lungi, lumina durând pe parcursul zilei uneori chiar 16 ore. Și tot după cum știm, în iunie se află acel moment culminant al anului, în ceea ce privește lumina solară, moment marcat de solstițiul de vară, respectiv de ziua de 22 iunie, când de fapt începe vara astronomică.

Merită a ști că solstițiul de vară marchează apogeul cursei solare, când soarele se află la zenit, respectiv pe punctul cel mai înalt de pe bolta cerească, situat pe verticală, deasupra locului de observație. De asemenea, mai merită de a ști că o a doua respirație a omului ține de nevoia acestuia de a inhala nu numai aer, ci și lumina naturală, motiv pentru care omului îi este întru totul proprie și o foame de lumina naturală, întocmai după cum îi este foame de alimente și de oxigen.

De fapt, lumina reprezintă totul în Univers și în Viață. Într-adevăr, acestui vehicol al comunității universale, cum este astfel etichetată lumina de către poetul romantic german Novalis, îi datorăm absolut totul și, implicit, sănătatea. Într-adevăr, fără lumină nu se poate trăi, lucru valabil nu numai în lumea plantelor, ci și a oamenilor.

Plantele posedând clorofila, realmente se “hrănesc” cu lumina soarelui și cu aer, acest proces de hrănire fiind cunoscut cu denumirea de fotosinteză. Din acest motiv, grăuncioarele de amidon, formate în timpul fotosintezei și depozitate în structurile plantelor și mai ales în tuberculii și semințele lor, reprezintă în esență autentice “conserve solare”, înmagazinând în ele energie. Această energie hrănește toate celulele vii și toate organismele vii, de la virus la om, cu toții “mâncând” în ultima esența lumină solară.

Lumina condiționează nu numai viața, ci și calitatea acesteia. Natura, ca și nivelul vieții pe planetă, depind în totalitate de lumina soarelui. De calitatea și cantitatea acestei lumini depinde însăși calitatea și cantitatea de sănătate pe care o avem. Radiațiile luminoase sunt absolut determinante în acest domeniu, ele influențând nu numai componenta somatică, deci corporală, ci și pe cea psihică.

Să dau un exemplu pentru această ultimă situație, ținând de faptul că insuficiența în radiații luminoase influențează negativ funcționalitatea sistemului nervos central, fapt ce se răsfrânge atât asupra comportamentului în general, cât și asupra dispozițiilor noastre psihice și asupra reactivității noastre psihice în particular.

Acest exemplu ține de faptul că trăsăturile absolut definitorii ale așa-numitului tip nordic și mediteranean nu sunt străine de influențele luminii naturale, cei aparținând primului tip fiind în general mai sobri, mai reținuti și mai introvertiți în comparație cu secunzii, care sunt, după cum știm, exuberanți, veseli și extravertiți.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *