Blogul Lui Jorjette prezinta: Cum se tricoteaza – modele de tricotat

Autorul a publicat acest articolul pe în categoria Lucru de mână. Dacă continui să citești, noi am estimat timpul de citire al acestui articol la 4 minute și 56 secunde, și să știi că există 93 comentarii dar totuși și tu îți poți spune părerea la final.
Fii sociabil:

Pe la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să împletesc (tricotez), însă pe atunci nu am reuşit să învăţ decât cel mai simplu model faţă – dos, sau un rând pe faţă, un rând pe dos. Nu prea m-a atras prea mult împletitul (cum se tricoteaza),  doar pentru o scurtă perioadă când am făcut hăinuţele unei păpuşele (fustiţă şi vestă), după care a urmat o lungă pauză .

Însă, nu demult, am cunoscut o persoană dragă mie care m-a molipsit cu această artă. Acum am început să “lucrez ” la o “chestie” pe care mi-o doresc de ceva timp, şi anume – ce poartă Shania Twain în următorul videoclip.

Deoarece este foarte dificil să prezint o imagine teoretică, în scurt timp (cateva zile), voi posta o scurtă demonstraţie video pentru cei care sunt interesati să înveţe să tricoteze, plecând din punctul o (aştept mai întâi un semn să văd dacă este cineva interesat…). Este foarte uşor şi cred că o să vă placă, deoarece tricotatul este una din metodele care vă scapă de plictiseală, vă ajută să vă deconectaţi după o zi dificilă…Mai întâi însă vreau să ştiu dacă vă interesează să postez un asemenea filmuleţ – cum se tricoteaza…

Zilele acestea, scotocind printre lucrurile mamei mele, am găsit câteva modele care îmi sunt foarte de folos, şi pe care poate vrei şi tu să le ştii.

Cum se tricoteaza

Bobul de orez

Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi pe dos;
Rândul 2 – se tricotează ca şi rândul unu, cu singura deosebire că ochiurile se lucrează invers.

Dungi în spirală

cum se tricoteaza Cum se tricoteaza  modele de tricotatNumărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1, 2 şi 3 – trei ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos.
Rândurile 4 şi 6 – un ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos
Rândurile 5, 8, 14 şi 17 se tricotează aşa cum se prezintă ochiurile.
Rândurile 7 şi 9 – un ochi pe faţă, trei ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă.
Rândurile 10, 11 şi 12- trei ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă.
Rândurile 13 şi 15 – două ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă, un ochi pe dos.
Rândurile 16 şi 18 – două ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos, un ochi pe faţă.

Cum se tricoteaza cuib de albine

Se aşează pe un număr de ochiuri cu soţ.
Rândurile 1 şi 3 se tricotează pe faţă.
Rândul 2 – un ochi pe faţă, un ochi dublat.
Rândul 4 – un ochi dublat, un ochi pe faţă.
Rândul 5 – se reia lucrul de la rândul 1.

Cum se tricoteaza căsuţele

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini.
Rândurile 1 şi 3 – două ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează aşa cum se prezintă.
Rândul 5 – alunecaţi două ochiuri pe dos, apoi cu o andrea auxiliară plasată în spate , un ochi pe faţă, două ochiuri pe dos, pe ochiurile în aşteptare alunecaţi un ochi pe o andrea pe faţă, două ochiuri pe dos, un ochi pe faţă pe ochiul în aşteptare.
Rndul 7 – reluaţi de la rândul 1, decalând cu trei ochiuri şi începând cu un ochi pe faţă, patru ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă.

Ochiul de prepeliţă

Numărul de ochiuri trebuie să fie cu soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi alunecat pe dos.
Rândul 2 – şi toate rndurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3- un ochi alunecat pe dos, un ochi pe faţă.

Cuiburi de miere

Motivul se începe pe un număr de ochiuri divizibil cu patru.
Rândul 1 – două ochiuri încrucişate spre drepta, două ochiuri încrucişate spre stâga.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – două ochiuri încrucişate spre stânga, două ochiuri încrucişate spre dreapta.

Fagure

Numărul de ochiuri trebuie să fie fără soţ.
Rândul 1 – un ochi pe faţă, după care înfingeţi andreaua între al doilea şi al treilea ochi şi trageţi o buclă fără să o lăsaţi să cadă de pe andrea, apoi tricotaţi două ochiuri pe faţă.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ – un ochi pe dos, încă un ochi pe dos, după care faceţi două ochiuri împreună pe dos.

Deoarece este foarte dificil sa prezint o imagine teoretica, in scurt timp (cateva zile), voi posta o scurta demonstratie video pentru cei care sunt interesati sa invete sa tricoteze, plecand din punctul o. Este foarte usor si cred ca o sa va placa, deoarece tricotatul este una din metodele care va scapa de plictiseala…

Pentru mine să tricotez este o mare plăcere, mă relaxez, mă “golesc” de gânduri… Şi, mai mult, ceea ce tricotez poate fi un cadou perfect pentru cei dragi mie.

Update: uitându-mă la căutări, am găsit întrebarea cum se scad ochiuri simple la tricotat. Răspunsul este: se iau câte două ochiuri în loc de unul. Trebuie să fiţi atente să vedeţi câte anume vreţi să scădeţi. Cât despre înmulţitul ochilor, se dă firul de aţă peste andrea (dacă sunteşi pe dos îl învârtiţi spre exterior, dacă sunteţi pe faţă, se învârte spre interior) în aşa fel încât să formeze un ochi nou, apoi se lucreză următorul ochi deja existent.

Update 2: pentru mai mute modele, explicaţii, am publicat următoarele articole:

Garnituri vestimentare din dantelă.

Croşeta de aur.

303 modele pentru croşetat şi tricotat.

Tot ce pot să vă urez este spor la lucru!

Despre autorul Jorjette C

Eu sunt Georgeta Morosan! După ce am terminat Facultatea de Psihologie la Iași, lipsită de motivația de a merge mai departe în acest domeniu, m-am mutat la țară. Cu căței, pisici, gaini și purcei, încerc să trăiesc o viață simplă și liniștită. Dintr-un sat de munte din Apuseni, vă scriu aceste adevăruri, vouă, cititorii Blogului lui Jorjette...

Păreri impresii și comentarii la acest articol:

 • Jorjette C

  as dori sa crosetez o caciula cu urechi ptr copil 2 ani ,mi-ati putea spune pas cu pas
  Multumesc anticipat

 • Jorjette C

  Are careva dintre voi scanata Viorica Bociort – Stanescu – Modele de tricotat. Incerc din rasputeri s-o gasesc pe la anticariate si nimic :(.

  • Jorjette C

   Eu nu am aceasta carte, însă o să mă interesez să văd poate o găsesc pe undeva. Daca o are cineva…va rog sa ne dati de stire!!

 • Jorjette C

  tricotatul relaxeaza,as dori sa invat

 • Jorjette C

  Doresc sa tricotez un jerseu (femeie) si adevarul e ca nu stiu, inafara de aface ochiuri pe fata si pe dos.. :D si nu caut nici un model sofisticat, doar un model care sa nu fie prea greu pt o incepatoare, jerseul ar fi pana de deasupra de genunchi si ceva mai (gros de fir) cu guler sau capison pt toamna.. si serile reci..Adevarat e ca, caut si prin magazine si nu gasesc.. si m-am hotarat sa-l fac eu, adevarat e ca fara nici o experienta :D cine ma poate ajuta..? Multumesc.

 • Jorjette C

  imi cer scuze pentru gresala strecurata mesajul era
  nu stiti pe cineva din Bucuresti care cotra pret sa-mi tricoteze ceva.
  multumesc .

 • Jorjette C

  Nu inteleg,de ce nu se deschide la 303 modele de crosetat.Ma poate ajuta cineva?Multumesc.

  • Jorjette C

   Te-as putea ajuta eu daca imi spui exact ce nu merge. Comentariul tau este la alt articol decat la cel cu 303 modele. Nu merge cartea, nu merge linkul din acest articol catre pagina cu cartea?? Ce anume nu se deschide?

 • Jorjette C

  Poate cineva sa-mi explice cum trebuie sa scad ochiurile pentru un decolteu in v la o vesta ? Multumesc anticipat celui care ma poate ajuta.

 • Jorjette C

  Draga mea, îmi pare bine că am putut pune la dispoziţie aceste cărţi.
  Despre problema offtopic, sunt de acord cu tine. Nu este nimic rău în a face ceva ce-ţi place. Chestia cu a nu lucra ţine mai mult de dogmele Bisericii, de nişte limite impuse. Ar trebui să nu facem nimic, dacă ar fi să ne luăm după ce se spune, nici măcar n-ar trebui să mai mâncăm, pentru că a mânca necesită nişte activităţi care nu sunt acceptate în zi de sărbătoare.
  Am o prietenă din Germania, este catolică, crede în Dumnezeu, dar lucrează în fiecare zi, n-am auzit-o vreodată că e păcat să facă acest lucru.
  Nu te mai lua după ce spune lumea, înainte să te apuci de treabă fă o cruce, la fel şi după, ca să ai alături divinitatea şi ca să-i mulţumeşti, şi nu-ţi mai obosi conştiinţa cu astfel de limite.

 • Jorjette C

  Crede-mă că nici eu nu merg prea des la biserică, mai merg uneori la mănăstiri unde e cu totul altceva, dar acasă comunicarea chiar este comunicare. În Biserică este puterea comunităţii, şi acolo avem de învăţat cum să nu ne lăsăm atinşi de problemele celorlalţi şi să primim energia divină, însă şi eu prefer casa. Nu trebuie să ne lăsăm atinşi de judecăţile celorlalţi şi nici măcar nu trebuie să ne pese, pentru că asta ne slăbeşte, ne ia din forţa noastră vitală.
  Lucrurile pe care le faci, sunt doar pentru tine şi cei dragi? Nu ştiu dacă ai observat dar acest blog încearcă să promoveze lucrul de mâna.
  Numai bine şi spor la treabă.

 • Jorjette C

  Ma alatur si eu manutelor indemanatice. Doresc sa tricotez modelul numit ,, gheara de pui,,.Imi amintesc ca se luau trei ochiuri impreuna,si aparea modelul ca o tesatura .Banuiesc ca se puneau doua ochiuri la loc prin jeteuri,dar nu stiu sigur si de aceea va intreb daca stiti cum se lucreaza.

Lasă un răspuns

Emailul tău nu va fi făcut public. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Ai grijă ce spui căci comentariile sunt moderate înainte de a fi făcute publice!