Uleiuri medicinale elaborate la rece si la cald – cum se prepara acasă

uleiuri medicinale preparate acasa

Uleiuri medicinale se pot obţine, exceptând metoda industriala, prin două metode simple, uşor de realizat acasă: prin macerarea sau prin infuzarea plantelor în ulei comestibil.

Cel mai indicat de folosit ca bază pentru uleiurile medicinale, este uleiul de măsline, dar poate fi folosit şi uleiul de floarea soarelui, porumb sau  soia.

Uleiurile medicinale se folosesc pentru uz extern, dar şi intern. Simplu sau în amestec cu alcool. De exemplu pentru reumatism se pot face fricţionări cu soluţie din 1-2 picături de ulei la 100 ml alcool. Se foloseşte ulei volatil de mentă, pin, levănţică şi coriandru în amestec cu tincturi de ardei iute, muguri de plop şi enupăr.

Uleiuri medicinale elaborate la rece – prin macerare

uleiuri medicinale sau uleiuri volatile din plante
Uleiuri medicinale se pot prepara din uleiuri din floarea soarelui, măsline, soia sau porumb, toate presate la rece. Acestea vor fi păstrate apoi la loc răcoros și întunecos.

Uleiurile obţinute prin macerarea plantelor se numesc uleiuri medicinale elaborate la rece. Durata de extracţie a substanţelor active este de 4-6 săptămâni, şi se folosesc în general florile. Se obţine astfel, ulei de muşeţel, sunătoare, levănţică, rozmarin, ulei de mentă, ulei de busuioc, ulei de salvie, ulei de cimbru şi alte plante. Se folosesc pentru tratarea rănilor greu vindecabile şi a arsurilor, cât şi pentru hidratarea pielii.

Pentru calculi biliari se foloseşte un amestec de 5g ulei volatil de brad, 5 g ulei volatil de jneapăn, 5g ulei volatil de mentă şi 75 g ulei de floarea soarelui. Se iau câte 5 picături de 3 ori pe zi pe zahăr sau în puţină apă înainte de masă. În cazul colicilor se iau 30-40 picături deodată. Se poate repeta după 15 minute.

Pentru Zona Zoster se fac badijonări ale locului dureros de 2 3 ori pe zi cu un amestec de ulei volatil de citronella-1g, ulei de levănţică- 1g,ulei de busuioc-2 g, ulei de salvie- 2 g,ulei de cimbru- 1g,ulei de rosmarin- 2g, ulei de jneapăn – 1g şi alcool de 90%- 90g,  alternativ cu comprese cu infuzie obţinută din plante. Tratamentul local se asociază cu vitaminoterapia naturală în special vitamina C, cu săruri de magneziu şi cu microelemente (cupru, argint, aur).

Uleiuri medicinale obtinute la cald – prin infuzare

Uleiurile obţinute prin infuzarea plantelor se numesc uleiuri medicinale obţinute la cald. Modul de obţinere este asemănător cu infuzarea plantelor cu apă, doar că vasul în care se pun plantele şi uleiul nu se aşează direct pe foc, ci pe baie de aburi. Se depozitează în spaţii răcoroase şi întunecoase (sau in recipienti din sticlă brună).

Cum sa prepari acasa uleiuri medicinale

Uleiuri medicinale pot fi preparate în două moduri, după cum am spus și mai sus: folosind planta medicinală macerată la cald în ulei sau folosind uleiurile esenţiale sau tincturile (la rece).

  1. Uleiuri medicinale folosind planta medicinală macerată la cald . În 500 ml ulei presat la rece se pune pe abur la înfierbântat. În acest ulei se introduce o mână bună de plantă uscată sau verde tocată. Se lasă pe baia fierbinte 10 minute. Se lasă până se răceşte (aproximativ 12-24 ore) apoi se strecoară. Uleiul medicinal astfel obţinut se păstrează în sticle de culoare închisă, la rece.
  2. Uleiuri medicinale folosind uleiurile esenţiale (volatile) sau tincturile (la rece) . La 250 ml ulei presat la rece se picură 3-4 picături de ulei esenţial sau tinctură. Se agită bine apoi se păstrează la fel ca uleiul presat la cald în sticle închise la culoare şi la rece.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Uleiuri medicinale elaborate la rece si la cald – cum se prepara acasă”

  1. Buna ziua ,cum as putea sa prepar acasa uleiul esential de roinita presat la rece

    1. Buna ziua. Intr-un fel, v-ati raspuns singura prin intrebare. Daca doriti un ulei presat la rece, aveti nevoie de o presa manuala pentru acest procedeu. E de preferat sa fie o presa nonmetalica, insa nu prea se gaseste asa ceva, decat prin comanda. In lipsa unei astfel de prese, se poate folosi si una metalica, insa uleiul obtinut nu are exact aceleasi calitati, unele substante oxidandu-se in timpul procesului de presare. Daca va intereseaza, cunosc o persoana care are o astfel de presa si din cate am inteles, poate sa si faca o astfel de presa.

      Sanatate si numai bine.

  2. Avatar nica maria
    nica maria

    Sunt adepta tratamentelor ,pe cat posibil cu plante medicinale si uleiuri ale acestora in diferite afectiuni ,cum ar fi reumatism ,dureri musculare ,tensiune arteriala ,cardiopatie ischemica ,bronsite cronice ,afectiuni renale .Va multumim ca existati ,ne sunteti de folos !

    1. Va multumesc pentru interes!! Sanatate si toate cele bune!

  3. Avatar Constanţa Istrati
    Constanţa Istrati

    Să trăiesti ,să fii sănătoasă şi să mai dai sfaturi!

    Este părerea unei bunici de70 şi ceva de anişori ,amatoare de reţete şi tratamente naturiste,Constanţa Istrati

    1. Sanatate si numai bine! Va multumesc pentru aceste cuvinte, si va multumesc pentru faptul ca va intereseaza tratamentele naturiste – asta inseamna ca va pasa! Va mai astept pe la noi cu multe articole interesante!

  4. thanks…..

  5. Buna ziua ma numesc Laura si sunt din Oradea,as dori sa stiu cum se prepara uleiul volatil de manta si la ce sa poate folosi.Astept un raspuns pe email.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *