Blogul Lui Jorjette prezinta: Cum gasesti aur pur – cum scoti aur din piatră

Autorul a publicat acest articolul pe în categoria . Dacă continui să citești, noi am estimat timpul de citire al acestui articol la 4 minute și 13 secunde, și să știi că există 30 comentarii dar totuși și tu îți poți spune părerea la final.
Fii sociabil:

Gasesti aur peste tot în jurul tău. Uneori găsim aur mai mult într-un loc alteori mai puţin – cantitatea face diferența. Potrivit unor informaţii, cică şi noi oamenii avem aur în organism şi că toate din jurul nostru conţin fragmente de aur. Dar să vedem desigur cum gasesti aur și cum îl separi.

Cum gasesti aur?

Uneori ajută dacă ascultăm vorbe de la cei care trăiesc prin zona în care căutăm, sau cel mai simplu, la faţa locului facem o analiză. Râurile care conţin aur în general ne oferă la vedere mostre din acest metal preţios. Aurul este prezent acolo unde găseşti pe pietre o depunere argintie-sidefată, precum scoicile (dar şi acolo unde găseşti urme de fier sau în zonele radioactive – unde gasesti uraniu gasesti aur garantat). Această depunere sidefată confirmă că acolo în piatră este aur. Am găsit aur în două pietre, potrivit acestei teorii, vedeţi în pozele de mai jos:

După ce gasesti aur treci la zdrobirea pietrelor

Chiar dacă este o muncă grea, pentru a scoate aurul din piatră trebuie mai întâi să o zdrobim – nisip cu aur vrem să avem. Este nevoie de pulbere, aşa că procesul ţine de mecanisme, de maşinării căci nu poţi zdrobi piatra cu mâna liberă. Ideea e că potrivit documentarului, poţi crea o maşinărie manuală sau electrică, artizanală, un fel de “ciocan” şi să te apuci să zdrobeşti piatra. Bolovanii mari îi face manual mai mici iar pietrele mici unde ai gasit aur, selectiv, le treci la făcut nisip. Pentru început cel puţin 2 saci de piatră unde ai gasit aur. Deci primul pas este zdrobirea în fragmente mici, apoi fragmentele făcute pulbere cât mai fină.

Dacă gasesti aur în piatra cum separi aurul de nisip?

Cred că asta este prima parte interesantă din tot procesul. Un exemplu ca să separi aur ar fi mercurul. Este un metal special şi el va fi folosit pentru a scoate aur din piatră, aurul fiind singurul care devine lichid din nisip.

Cum gasesti aur, îl faci pulbere (nisip) și separi aurul

cinabru vermilion 100x100 Cum gasesti aur pur  cum scoti aur din piatrăPresupunem că avem deja mercurul (dacă nu, el poate fi găsit în natură, în cinabru sau sulfură de mercur, HgS, sau într-o substanţă folosită chiar de pictori ca pigment, vermilion, extragerea mercurului fiind un proces strict chimic, periculos de altfel) după care amestecăm pulberea cu el.

Aurul, precum majoritatea metalelor, se poat “dizolva” în mercur, formând ceea ce se numeşte un amalgam. Amestecând mercurul cu pulberea, aurul se va dizolva în mercur, iar piatra va rămâne liberă, astfel vom avea apoi piatră şi amalgam.

Pasul următor este să separăm mercurul “nefolosit” din amalgam. Pentru asta folosim o bucată de piele de capră, tăbăcită. Punem amalgamul în piele şi stoarcem practic. Pe partea cealaltă iese mercurul, în interior gasesti aur cu depunere de mercur pe el.

Dacă gasesti aur  separi mercurul de aur

Aurul este galben (știu că știi asta), iar pentru a-l obţine aşa, trebuie să eliminăm orice “semnătură” de mercur din amalgam. Asta este probabil ce-a dea doua parte interesantă din acest proces.

Mercurul se ştie că are o temperatură de topire mai mică decât a aurului, ceea ce ajută extrem de mult. Pentru a separa aurul de mercur vom folosi un cartof. Chiar dacă pare ciudat, cartoful va putea reţine vaporii de mercur eliminaţi, pentru a nu se duce în atmosferă (procesul de încălzire a mercurului este periculos pentru om şi nu numai).

Cum?

Se taie cartoful în jumate, se face o scobitură în interior, care va trebui să acopere bucata de amalgam. Se pune bucata de amalgam într-o tavă, se acoperă bucata cu cartoful (să intre în scobitură perfect) după care se pune la foc timp de 50 de minute. După ce mercurul s-a evaporat, ceea ce rămâne în tavă este aur pur!

Ca să gasesti aur, trebuie să mergi la sigur. Dute în Munții Apuseni, pe râurile din apropierea vechelor mine și acolo gasesti aur. Să ai cu tine măcar 50g de mercur, o piele de căprioară, un ciocan mai zdravăn și curaj. Restul de materiale le găsești la fața locului. Dacă găsesti aur în pietre, nu te aștepta ca ele sa fie tari ca granitul. Pietrele cu aur sunt un conglomerat, depineri nisipoase, în straturi. Cu un ciocan de 2kg faci o grămadă de nisip cu aur.

Sper că acum ai motiv să mergi să gasesti aur!

Informaţiile despre cum să scoti aur din pietre, au fost furnizate într-un documentar din seriile Rough Science 3, sesiunea Noua Zeelandă. Practic erau nişte concurenţi ce au primit o provocare în locaţia în care se aflau, gasesti aur in pietre si il scoti cum știi tu mai bine.

Despre autorul Bogdan Cristescu

La anumite secţiuni scriu articole pentru voi cititorii. Grafica şi funcţionarea tehnică a acestui blog, îmi este oarecum responsabilitate. Aştept cu interes provocări cu subiecte ce nu le găsiţi aici, dar să fie ... inteligente!

Păreri impresii și comentarii la acest articol:

 • Bogdan Cristescu

  Salut sinpatisez foarte mult ce faceti si vreau sa unesc cu voii. Se poate Donea79@gmail.com

 • Bogdan Cristescu

  Vand kit complet sluice box pt aur aluvian 0735741257 cumparat de din USA

  • Bogdan Cristescu

   Acum serios, ori ai doua ori esti descurajat ca nu gasesti aur! Totusi nu spui si cat vrei pe el?

 • Bogdan Cristescu

  Am lucrat sudor 15ani ,iar durerea de spate nu imi permite sa caut aur ,l-am testat pe un parau . Bineinteles ca nu am gasit nimic.

  600 RON

  http://www.imageurlhost.com/viewer.php?file=d4b3snmvpybwdc05swm.jpg

Lasa un comentariu constructiv folosind formularul de mai jos:

Lasă un răspuns