Cum sa cultivi ghimbir in ghiveci la tine acasa

cum sa cultivi ghimbir in ghiveci - cultivarea ghimbirului

Dupa cum am promis in articolul legat de beneficiile consumului de ghimbir, revin acum cu un articol despre cum sa cultivi ghimbir in ghiveci, la tine acasa. Vei vedea cat de usor este sa cultivi ghimbir in ghiveci, daca ai rabdare si resursele necesare. Pentru a creste ghimbir in ghiveci, poti planta radacina in orice perioada a anului, atata timp cat sunt respectate conditiile de mediu.

Ghimbirul – în latină Zingiber officinale – este o planta perfecta pentru cresterea in interior. Are nevoie de o intretinere redusa, iubeste lumina partiala a soarelui si cel mai interesant este ca poti folosi parti din radacina acestuia la un moment dat. Restul se lasa in pamant pentru a continua sa creasca. In plus, este un ingredient interesant, delicios, un remediu natural care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Incearca berea de ghimbir, stiu sigur ca te va satisface pe deplin.

Daca nu te-ai gandit pana acum ca e indicat sa ai provizii de ghimbir, atunci in recomand sa incepi sa iti cresti propriul ghimbir la tine acasa. Cresterea si ingrijirea ghimbirului iti vor aduce satisfactii considerabile. In plus, sa stii ca nu e deloc greu sa cultivi ghimbir. Daca astepti sa treaca pericolul de inghet, poti sa cultivi ghimbir in gradina. Poti sa cultivi ghimbir in gradina cu conditia ca la toamna sa il scoti si sa il muti in ghiveci.

Vrei sa cultivi ghimbir? Ce trebuie sa stii despre cultivarea ghimbirului

Ghimbirul are nevoie de aproximativ 10 luni ca sa se maturizeze si nu tolereaza inghetul. Cum la noi pe timp de iarna temperaturile scad suficient de mult, este indicata cresterea ghimbirului intr-un ghiveci in interior si scoaterea afara pe timpul verii.

Ghimbirul este una dintre acele plante miraculoase care creste bine in semiumbra, dar si in umbra completa, fiind astfel planta ideala pentru cresterea in apartament sau in casa, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi nu avem in camera lumina directa a soarelui pe tot parcursul zilei.

In timp ce planta este in crestere, bucati mici din radacina pot fi indepartate, in timp ce restul continua sa creasca. Putin ghimbir poate rezista destul de mult in bucatariile noastre, putand fi folosit la gatit, la prepararea ceaiului sau ca remediu natural pentru diverse afectiuni.

Ghimbirul își revine în fiecare an?

Dacă plantezi ghimbir, trebuie să știi că ghimbirul va rămâne latent în timpul lunilor de iarnă, această hibernare fiind declanșată de mai puțină lumină și temperaturile mai reci. Apoi își va reveni în primăvară, fără griji.

Se poate lăsa ghimbirul în pământ în timpul iernii?

Plantarea ghimbirului se face în mod ideal afară la sfârșitul primăverii sau începutul verii, dar se poate păstra și în interior până la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Este esențial să nu lăsăm această plantă tropicală afară în timpul sezonului rece, deoarece nu poate rezista la temperaturi sub -10°C. Așadar, cultivi ghimbir în interior pe timp de iarnă.

Ghimbirul este plantă anuală, bienală sau perenă?

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă cu flori al cărei rizom, rădăcină, este utilizată pe scară largă ca condiment și medicament. Este o plantă erbacee perenă care crește pseudotulpini anuale (tulpini false formate din bazele frunzelor rulate) înalte de aproximativ un metru, purtând lame înguste ale frunzelor.

Planta de ghimbir poate atinge 0,6–1,2 m înălțime și este cultivată ca plantă anuală.

Care este durata de viață a rădăcinii de ghimbir?

Atunci când cultivi ghimbir, trebuie să știi că rădăcina de ghimbir se poate păstra proaspătă în frigider sau congelator. Dacă rădăcina este lăsată nedecojită, se poate păstra până la 3 săptămâni la frigider sau până la 6 luni congelată.

Continuă să crească ghimbirul după ce iau o parte din el?

Pentru a recolta ghimbir crescut în ghivece de interior, săpați întreaga plantă, tăiați o bucată din rădăcina de ghimbir și replantați restul rizomului. Atâta timp cât lăsați cel puțin 2 inci din rizom, planta va continua să crească. Recoltarea este bună pentru planta mamă, deoarece rădăcina de ghimbir îi place să se răspândească.

Ar trebui tăiate plantele de ghimbir?

Nu e nevoie de un anume moment să tai plantele de ghimbir. Poți începe prin a tăia porțiunile maro și deteriorate. Simte-te liber să tai tulpinile sănătoase înapoi la înălțimea dorită sau chiar până la pământ. Datorită tunderii se poate susține înflorirea mai rapidă a plantei de ghimbir.

Ghimbirului îi place soarele sau umbra?

Plantele de ghimbir cresc cel mai bine în locuri calde și umede. Preferă parțial umbră, cu 2-5 ore de lumină solară în fiecare zi. Ghimbirul nu poate tolera locațiile cu vânturi puternice sau cu un sol slab drenat. În solul cu drenare slabă, rădăcinile de ghimbir pot dezvolta rădăcini distorsionate sau pot putrezi.

Planta de ghimbir are flori?

Daca cultivi ghimbir, sa stii ca infloreste, floarea ghimbirului fiind foarte frumoasa. Ghimbirul produce ciorchini de muguri florali albi si roz care infloresc in flori galbene. Datorită atractivității sale estetice și adaptării plantei la climă caldă, este adesea folosită ca amenajări peisagistice în jurul caselor subtropicale. Este o plantă perenă asemănătoare stufului, cu tulpini anuale cu frunze, cu o înălțime de aproximativ un metru.

Ce trebuie să știi dacă cultivi ghimbir, e că tipurile de plante de ghimbir disponibile pentru colecționarii pasionați sunt uluitoare. Și există o mare variație între specii: o floare de ghimbir arată ca un con de pin de pe altă lume; alta seamănă cu o orhidee mutantă; floarea unui alt soi de ghimbir arată ca o insectă tropicală visată de un caricaturist. Deși unii oameni asociază ghimbirul înflorit cu statul Hawaii, acesta a fost introdus pe insulă ca plantă ornamentală. Unele soiuri, cum ar fi ghimbirul roșu, sunt considerate plante invazive.

Plantele de ghimbir (familia Zingiberaceae) se răspândesc și ies din rizomi, structurile groase, cărnoase, asemănătoare rădăcinilor. Frunzele sunt de obicei în formă de lance sau alungite, de culoare verde intens și lucioase. Atunci când cultivi ghimbir, e important de știut că florile variază în culoare foarte mult de la un gen la altul – roșii, roz, galbene, portocalii – și pot fi purtate pe tot parcursul sezonului de creștere în climatele tropicale.

Floare de ghimbir
Sursa

Floarea de ghimbir poate fi mâncată?

Deși este uimitoare la vedere, floarea aromată de ghimbir este la fel de impresionantă atunci când este gătită, adăugând aromă mâncărurilor și diferitelor preparate. Când cultivi ghimbir, să ții cont de faptul că floarea de ghimbir poate fi consumată și crudă în salate, în timp ce frunzele de ghimbir pot fi folosite pentru a împacheta mâncarea, la fel ca și frunzele de turmeric, de viță de vie, ștevie, sfeclă, varză, etc..

Cum se planteaza ghimbirul acasa

Cea mai eficienta modalitate de a planta ghimbir este atunci cand il achizitionezi special pentru plantat, deoarece in magazinele locale este adesea pulverizat cu un inhibitor de crestere. Acest inhibitor adesea isi face efectul chiar si dupa ce il plantezi in pamant, pur si simplu realizezi ca nu ai nici un rezultat.

Mai mult, ghimbirul din magazine ar putea fi stropit cu pesticide si fungicide. Oricum ar fi, nu poti decat sa incerci! Exista cazuri in care ghimbirul cumparat din supermarket creste foarte bine si exista altele in care sta in ghiveci si nu se intampla nimic.

Daca ghimbirul este cumparat de la supermarket, atunci tine-l in apa peste noapte pentru a indeparta cat mai mult posibil inhibitorul de crestere, daca este cazul.

Daca vrei sa incerci sa cultivi ghimbir in ghiveci, atunci ai nevoie de urmatoarele sfaturi:

  • Radacina pe care o alegi sa o plantezi, trebuie sa fie cat de cat proaspata, nu zbarcita si veche. Aceasta ar trebui sa aiba cati mai multi boboci pe ea (proeminente care arata ca ochii de cartof), iar in cazul in care acestia sunt putin verzi, cu atat mai bine.
  • In cazul in care radacina are mai multi muguri, atunci poate fi taiata si fiecare mugur poate fi plasat intr-un vas separat, pentru a produce mai multe plante.
  • Alege ghiveciul potrivit sa cultivi ghimbir in el! Spre deosebire de alte plante, ghimbirul iubeste vasele largi. Radacinile sale cresc orizontal, asa ca trebuie sa alegi un vas perfect pentru a-i permite cresterea.
cum sa plantezi ghimbir acasa

Cum sa cultivi ghimbir in ghiveci, pas cu pas

  1. Pentru inceput, pune radacina de ghimbir in apa calda peste noapte pentru a o pregati de plantare (optional). (Daca vrei, poti sa o lasi si cateva zile in apa)
  2. Umple ghiveciul ales cu un pamant bogat si bine drenat.
  3. Infinge radacina in pamant, cu mugurele indreptat in sus si acopera cu pamant 1-2 cm. Uda apoi foarte bine pamantul.
  4. Pune ghiveciul intr-un loc care se mentine la o temperatura constanta, nu prea ridicata, ferit de lumina puternica a soarelui.
  5. Pastreaza solul umed, folosind un pulverizator, sau udand-ul cate putin.
  6. Ghimbirul creste destul de greu, de-abia dupa cateva saptamani ar trebui sa vezi mugurasul cum iese din pamant. Continua sa-l uzi in mod regulat, folosind un pulverizator si pastreaza-l la caldura. Daca mugurasul este bine dezvoltat, atunci va creste putin mai repede.
cum sa cultivi ghimbir in ghiveci

Ghimbir – plantare si ingrijire

  • Udă plantele de ghimbir în mod regulat în timpul sezonului de creștere, o dată sau de 2 ori pe săptămână, dar asigurându-te că planta nu stă în sol umed.
  • Fertilizează plantele lunar cu un îngrășământ cu conținut scăzut de azot în timpul creșterii active. Prea mult azot poate duce la creșterea verde excesivă în detrimentul producției de flori sau creșterii rizomului.
  • Lasă frunzișul după ce înflorirea s-a terminat. Frunzele vor aduna lumina soarelui pentru a crea hrană prin fotosinteză, întărind planta pentru viitor.
  • Redu fertilizarea și udarea pe măsură ce vremea începe să se răcească și plantele încetinesc creșterea.
  • Adu plantele în interior pentru iarnă și oferă-le o fereastră luminoasă mai rece.
  • Lasă plantele de ghimbir să se odihnească câteva luni înainte de a începe următorul ciclu de creștere în primăvară.
  • Scoate plantele în aer liber când revine vremea de primăvară și sunt temperaturi de 12 grade sau mai mult, pe timp de noapte. În cazul în care nu a rezistat, cultivi ghimbir încă o dată!

Sfaturi și trucuri importante atunci când cultivi ghimbir

  • Îmbunătățeste solul cu scoarță de copac măcinată fin, gunoi de grajd descompus sau compost pentru a îmbunătăți drenajul și a încuraja o dezvoltare sănătoasă.
  • Permite oricăror tulpini de frunze prezente pe rizomi, să iasă deasupra liniei solului atunci când sunt plantați.
  • Ia în considerare să adaugi în ghiveci/jardiniere și alte plante cu cerințe similare de căldură, lumină și apă ca și ghimbirul, deoarece aceste frumuseți preferă plantele companion.
  • Reține că udările profunde o dată pe săptămână sunt mai bune decât udările mai ușoare în fiecare zi sau la două zile.
  • Când cultivi ghimbir, simte-te liber să tai flori pentru buchete atunci când înflorește, deoarece acest lucru nu va răni plantele, iar multe soiuri de ghimbir au flori parfumate.

Recoltarea ghimbirului

Daca ai ales sa cultivi ghimbir, atunci trebuie sa stii ca bucati mici de ghimbir pot fi recoltate la 3-4 luni dupa ce incepe cresterea. Se inlatura putin pamant spre margini pentru a gasi cateva radacini de suprafata. Se taie cantitatea necesara, dupa care se acopera inapoi cu pamantul de pe margini.

Ghimbirul poate fi recoltat in aceasta maniera la nesfarsit. Atata timp cat este bine ingrijit, acesta va continua sa produca radacini. Daca ai nevoie de cantitati mai mari de ghimbir, atunci scoti planta din pamant. Separi mugurii si ii plantezi in ghivece diferite, pentru a avea mai multe surse.

Ai incercat sa cultivi ghimbir in ghiveci? Daca da, poate ai niste sfaturi suplimentare pentru noi!

Să nu uiți că radacina de ghimbir se poate planta si direct in gradina, primavara. Toamna se scoate din pamant în cazul în care s-a cultivat direct în grădină si se trece in ghiveci, pentru iernare in casa.

Chiar sper că vei încerca să cultivi ghimbir în ghiveci la ghiveci. Plantarea ghimbirului este un proces destul de ușor, dar care necesită un minim de îngrijire din partea ta și protecție în sezonul rece. Dacă ești un mare iubitor de plante, vei avea mereu ghimbir plantat în ghiveci pentru a te bucura de această sursă de sănătate oricând, direct la tine acasă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

32 de răspunsuri la „Cum sa cultivi ghimbir in ghiveci la tine acasa”

  1. Am un ghimbir plantat intr-un ghiveci mare.Are foarte multe tije verzi cu frunze.Sunt extrem de lungi si se apleaca.Arata bine cand l-am preluat. Vara a fost afara. Acum e in casa si nu e foarte cald. Eu zic ca atmosfera e potrivita.Tijele sunt lungi si se frang usor si se ingalbenesc impreuna cu frunzele si trebuie sa le rup. Mi se pare ca pierd din planta. Nu am scos nimic din pamant pana acum. Ce se intampla cu radacinile care-si pierd tijele? Mai fac muguri? Trebuie sa le scot din pamant? Mi-as dori flori sa vad de la ghimbir. Ce radacini sa inlatur?As aprecia mult daca as primi un raspuns. Multumiri anticipate!

    1. Buna. Ceea ce se intampla este cat se poate de firesc. In lunile de iarna, planta de ghimbir fiind una perena, intra in stare de hibernare. Daca se pastreaza conditiile optime de temperatura, udare foarte, foarte rara, in primavara radacina ar trebui sa incolteasca din nou.

      În plus, dacă dorești să iei o parte din el, o poți face și restul de rădăcină îl poți replanta.

  2. Avatar Ana-Maria
    Ana-Maria

    buna! mi-a inmugurit ghimbirul cumparat de la market. Ba mai mult are 3 tije: una de vre-o 5 cm si 2 de vre-o 3 cm ..(sincer uitasem de el in cosul cu legume ), dar la felul cum a stat, mugurii sunt crescuti stramb, am taiat coaja pe partea in care ajuta mugurii sa stea drepti si i-am separat, acum i-am lasat in apa calduta pentru ai pregati de plantare. multumesc pentru info. nu am vrut sa arunc si am aruncat o privire pe google unde am vazut articolul tau. cat stau tijele in apa vre-o 2 zile caut ghivece late pe rotund sa-i plantez separat. sper sa nu fi facut vre-o boacana cu taiatul ghimbirului si separarea mugurilor chiar inainte de plantare. mentionez ca ficare mugur inca are atasat o bucatica de ghimbir.

    1. Buna, draga mea. Poti sa ii bagi in pamant oricand, daca au deja muguri nu este necesar sa stea prea mult in apa. Nu, nu ai facut o bacana ca i-ai taiat, foarte bine, i-ai separat. Daca i-ai separat, ii poti pune in ghivece separate. Cand iei ghivece, fii atenta si alege ceva in care sa se dezvolte bine radacina.

      O sa iti placa foarte mult cum arata planta de ghimbir. Dupa ce creste, in perioada iernii o poti tine in casa si asa o sa te poti bucura si de minunatele flori ale ghimbirului. Dupa o perioada poti scoate planta din ghiveci, sa tai din surplusul de radacina (sa-l folosesti) si sa plantezi inapoi restul de radacina cu tija cu tot.

  3. Avatar Temi Artemis Stoi
    Temi Artemis Stoi

    Ciau, sunt Temi Stoi (Artemis) din Timisoara. E prima data când plantez ghimbir si am emotii mari. Locuiesc la bloc. M-am gandit sa il plantez intr-o butelie mare de apa (special gaurita jos, ca sa iasa / sa poata trage apa din tava). O sa pun butelia de apa pe orizontala. M-a ajutat mult ce am citit acum pe site (nu am stiut deloc ca are nevoie de atata spatiu orizontal). Vreau sa caut acum pe net cum arata FLOAREA de la ghimbir. Ma fascineaza tot ce germineaza si creste fraged, verde….. Anul acesta este prima data când am prins pasiunea de gradinarit. Sunt novice. In plus, sunt oraseanca get beget, nu am avut niciodata rude la sat, care sa aiba gradina. Tot ce eu invat acum e de la voi, prin mediul online. La balcon nu am loc de jardiniere pe exterior, pentru ca vecina de jos … e mai sensibila….am decis sa ma descurc doar in interiorul balconului si in sufrageria care da spre balcon. Pe balcon e semi-umbra, sau altfel spus, semi-soare. Vara in august am insa soare puternic, plin, in dormitor. Ma bucur ca am aflat ca ghimbirul nu are nevoie de soare plin, pt ca atunci are sanse de crestere viguroasa la mine acasa…Mi-au murit cateva plantute de pe balcon, in faza incipienta, dupa ce au germinat si au pornit cu vrejul in sus. M-a durut. Asa ca am decis sa ma documenteze foarte serios inainte de a planta ceva, ca sa nu sufere ele (si eu, bineinteles). Eu strang samburi de la fructe/seminte de la legume (ex ardei, masline). De jumatate de an nu mai arunc nici un sambure. Vreau sa le dau cuiva care are nevoie de ele si care le va planta la un moment dat (dar nu stiu cui?). Jorjette, daca imi permiti, pot sa te mai contactez pentru diferite sfaturi? Id-ul meu de Facebook este artemis stoi (poza cu mine si cu baiatul meu, când era el mic/poza cu flori de mac), lucrez la centrul Dumitru Ciumageanu (scoala speciala). Va multumesc tuturor, celor care iubiti atat de mult natura. (Temi) Artemis Stoi, Timisoara.

  4. Avatar Sorin
    Sorin

    Buna. Și eu am plantat acum 2 luni ghimbir și de câteva zile am 2 muguri .
    Doar udați și ținuți la căldură.

  5. Am 3 plantute de ghimbir minunate, viguroasa, crescute in ghiveci in balcon…. Cand voi recolta, va voi trimite poze….

    1. Abia astept pozele! Multumesc!! Si eu o plantuta, momentan e in ghiveci in gradina, sa se mai raceasca putin si o bag in casa.

  6. Am cumparat si eu ghimbir de la marchet am folosit o parte din el iar o portiune a ramas la bucatarie si a imbobocit l-am plantat linga o floare si acum ei a dat frunze daca il schimb acum in alt vas va fi tot normal?

    1. Da, il puteti schimba intr-un alt vas. Daca stati la casa il puteti planta in gradina pana la toamna. Daca stati la bloc, incercati sa-l puneti intr-o jardiniera sa fie loc suficient sa se dezvolte radacina. Mutati-l cu atentie si felicitari pentru aceasta plantuta minunata!

  7. Avatar Marina
    Marina

    Multumim,încerc si eu plantarea ghimbirului sper sa am succes avand în vedere cã , frumusetea florii de ghimbir m-a provocat Azi
    Astept 10 luni acesta minune,Merita????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *