Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare

Smochin cu smochine coapte si verzi cultivarea smochinului

Cultivarea smochinului (in latina Ficus Carica) în Romania se practică de foarte mult timp, fiind introdus de greci și romani mai întâi în zona Dobrogei. Smochinul a rămas din păcate până astăzi o plantă cultivată doar de amatorii de plante exotice sau admiratori. Ca exemplare izolate, plantarea smochinului este întâlnită în unele grădini de pe lângă casă în unele localități din Dobrogea, sudul Olteniei, Banat și chiar în nord-vestul Translivaniei. Cultivarea smochinului este foarte usor de realizat, de asta iti sugerez sa incerci!

“Gradina Cu Smochini ” din Paulesti, judetul Prahova produce smochini la ghiveci, diferite soiuri romanesti rezistente la ger. Site-ul de unde poti comanda smochini pe rod cu fructe mov, verzi, maro sau galbene, smochini pitici de ghiveci sau smochini pentru dulceata este smochini.com iar pagina lor de Facebook este: Gradina cu smochini.

Smochinul se cultiva fie ca tufă, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul să  rodească din anul 2 de la plantare. Cu toate acestea, prima recoltă eficientă se obține de-abia la 4-5 ani. În condițiile de climă ale țării noastre, smochinul cultivat în Romania ne oferă 2 recolte pe an. O recolta apare în primăvară-vară (iunie-iulie) și alta în toamnă (septembrie-octombrie).

Prima recoltă se obține spre vârful tulpinilor din anul precedent, iar cea de-a doua pe lăstarii în creștere. Smochinele se obțin atât de pe lăstarii scurți (2-10 cm) și mijlocii (15-20 cm), cât și de pe cei lungi (30-45 cm). De-a lungul unui lăstar, fructele apar de jos în sus și secoc în aceeași ordine.

La cultivarea smochinului, in toamnele mai scurte, ultimele fructe de pe lăstari nu ajung la maturitate, însă iernează în stadiul în care se află la smochinii protejați și se vor dezvolta la recolta din primăvara următoare, care de obicei este mai mică decât cea din toamnă.

Cultivarea smochinului aduce fructe de smochin proaspete și pline de surprize

La unele tipuri de smochin se obțin fructe în permanență, din iulie până în octombrie.

Dacă în cursul iernii smochinului îi degeră toată partea aeriană, în primăvara următoare apar lăstari din buturugă. Acestia dau o recoltă mare de fructe în toamna aceluiași an, deci se pierde recolta de primăvară.

La smochin nu are loc o cădere fiziologică a fructelor.

Smochinele se formează la subsuoara frunzelor. Deoarece aceste fructe apar pe toată lungimea creșterilor anuale, pe măsură ce acestea cresc în lungime, lăstarii nu se ciupesc iar ramurile anuale nu se scurtează. De altfel, toate organele smochinului – rădăcini, tulpini, lăstari, frunze crude – conțin latex – un lichid lăptos ce curge din țesuturi când sunt rănite.

Smochinele proaspete conțin 10 – 25 % zaharuri, vitamine, săruri minerale și alte substanțe importante pentru organismul nostru. Ele se consumă fie în stare proaspătă, caz în care sunt extraordinar de delicioase și dulci, sau uscate. Smochinele se pot folosi și pentru dulceață sau în prepararea prăjiturilor.

Smochinii nu au nevoie de polenizatori deoarece fructele lor se formează prin partenocarpie – fără fecundare. Din acest motiv, cultivarea smochinului nu este atat de complicata. Singura problema la noi in tara este clima. De aceea, smochinul trebuie protejat in timpul iernii cu mare atentie.

Cultivarea Smochinului – Înmulțire, plantare, îngrijire

Un smochin trăiește 50 – 80 de ani. Este o plantă de climat dulce, mediteranean. Se pare că s-a acomodat destul de bine în zonele sudice ale țării noastre, unde pe alocuri rezistă peste iarnă și fără a fi protejat. Smochinul cere căldură multă în cursul vegetației, rezistă la secetă, însă nu se supără dacă este udat. Are nevoie de multă lumină. Pe timp de iarnă dacă temperatura scade sub -20 de grade, poate degera în întregime, de aceea este indicat să fie protejat, in special daca nu este suficient de bine dezvoltat.

Cand se inmulteste si cand se planteaza smochinul?

De înmulțit, smochinul se înmulțește destul de simplu, prin butașire sau prin despărțirea tulpinilor tinere înrădăcinate care cresc la periferia tufei. Inmultirea smochinului prin drajoni are avantajul că acestia se prind foarte bine la plantare și cresterea smochinului este viguroasa încă din primul an.

smochine

Inmultirea smochinului prin butasire poate fi facuta de primavara dupa ce intra in vegetatie pana toamna tarziu. Butasii se pot planta direct in ghivece cu pamant.

În primii ani, se lasă 3-5 tulpini anuale cărora li se scurtează vârful pentru a se ramifica. Pe măsură ce plantele cresc, numărul tulpinilor se dezvoltă până la 8 – 10.

Plantarea smochinului afara se face primavara dupa ce a trecut pericolul de inghet. Cultivarea smochinului in gradina necesita putina cercetare a locului in care acesta se doreste a fi plantat.

Protejarea și îngrijirea smochinului in gradina peste iarnă

Dacă plantele sunt crescute ca și tufă, toamna târziu, în noiembrie, înainte de căderea zăpezii, tulpinile se apleacă cu grijă. Se fixeaza sub niște șipci prinse în țăruși, cât mai aproape de nivelul solului. Apoi se acoperă cu un strat de 15-20 cm pământ. Mai bine, se poate folosi folie de plastic ale cărei margini se acoperă cu pământ.

Smochinii cu trunchi și chiar cei sub formă de tufă se pot acoperi și în poziție naturală. Învelirea cu tulpini de porumb depănușate, cu tulpini de floarea-soarelui sau cu paie poate da rezultate bune dacă se iau măsuri de prevenire a atacului șoarecilor. Acestia își găsesc un bun adăpost peste iarnă în materialele utilizate la învelirea smochinului și rod astfel scoarța smochinului.

Când smochinul se îngroapă, se dezgroapă sau se învelește, se va lucra cu mare atenție pentru a nu distruge fructele mici situate spre vârfurile tulpinilor și ramurilor care nu s-au copt în toamnă.

Cultivarea smochinului în general cere puține îngrijiri – lucrarea solului, îngrășarea acestuia și udarea pe timp de secetă. Cultivarea smochinului nu necesită tăieri de fructificare și nici normarea producției, ci numai răritul lăstarilor și tulpinilor de prisos.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

49 de răspunsuri la „Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare”

  1. Avatar Eugenia
    Eugenia

    Mulțumesc frumos! Mi a fost de mare folos!

  2. Avatar Radulescu Eugenia
    Radulescu Eugenia

    Mersi,Jorjette.

  3. Avatar Radulescu Eugenia
    Radulescu Eugenia

    Mersi pt informatii. Am incercat sa prind din lastar si nu mi s-a prins, O sa mai incerc.

    1. Nici la mine nu s-au prins chiar toti lastarii de smochin, insa s-au prins in proportie mare. Din acest motiv este indicat sa puneti mai multe fire la prins. In perioada in care sunt pusi la inradacinat, trebuie sa fie ud pamantul in permanenta, insa nu sa balteasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *