Cuișoarele – Beneficii, proprietăți, utilizări și contraindicații

Cuisoarele beneficii pentru sanatate

Cuișoarele (Syzgium aromaticum) sunt bobocii de flori, nedeschiși, uscați la soare, a unui copac exotic dens, veșnic verde, din familia mirtaceelor. Ele au o puternică aromă picantă ce condimentază alimentele și previn greața. S-ar putea sa fie mici cuișoarele, dar sunt adevărați giganți atunci când vine vorba de nutriție și sănătate naturală. Cuișoarele sunt un condiment obținut din muguri floriferi, adesea folosit în asezonarea mâncărurilor, deserturilor și băuturilor.

Cuișoarele – beneficii pentru sănătate

Florile sunt folosite pentru a calma durerile de ochi. Uleiul esențial de cuișoare, extras din frunze și boboci de flori, este un puternic antiseptic pentru durerile de dinți și indigestie. Uleiul de cuișoare se adaugă și la cosmetice, parfumuri și țigări. Există și anestezice care au ca bază extract de cuișoare.

Cuișoarele au multe proprietăți beneficie asupra organismului:

  • oferă o digestie mai bună,
  • au proprietăți antimicrobiene,
  • luptă împotriva cancerului,
  • protejează ficatul,
  • stimulează sistemul imunitar (1),
  • controlează diabetul zaharat,
  • păstrează calitatea oaselor,
  • combat durerile de cap și de dinți.

Cuișoarele ameliorează infecțiile respiratorii. Consumă ceai de cuișoare pentru a diminua sau a preveni apariția răcelii și a gripei. De asemenea, ceaiul de cuișoare este folosit ca expectorant, fiind o metodă simplă de eliminare a flegmei. Cuișoarele sunt un analgezic natural. De asemenea, atacă bacteriile, astfel încât consumul lor te vor ajuta să scapi de durerile de gât.

Consumul de cuișoare reduce inflamațiile. Se utilizează ulei de cuișoare pentru durerile musculare, artrită și reumatism. De asemenea, ajută la vindecarea zgârieturilor și a vânătăilor.

Remedii naturale cu cuișoare – preparare și utilizări

  • Ține un cuișor (mugure) în gură cât poți de mult sau fă gargară cu ulei de cuișoare diluat cu apă călduță pentru a ameliora durerile de dinți sau cele de gât. Dacă te obisnuiesti să mesteci câte un mugur zilnic sau cât de des posibil, acest lucru va ajuta la menținerea sănătății dinților, a unei respirații proaspete și a curățeniei orale. Efectele benefice însă se vor răsfrânge asupra întregului organism. Se poate înghiți.
  • Se fierb câțiva muguri în apă și se inhalează aburul pentru a trata afecțiuni respiratorii.
  • Se fierb câțiva muguri și ceaiul astfel obținut se consumă după masă pentru o mai bună digestie, pentru tratarea grețurilor și chiar pentru prevenirea vărsăturilor.
  • Uleiul de cuișoare diluat cu apă se aplică pe răni ca antiseptic.
  • Cuișoarele se pot transforma în pudră și aceasta consumată în amestec cu miere. Se prepară o cantitate mai mare de amestec (un borcanel de miere cu pudră de cuișoare) ce poate fi consumat, în mod regulat, după 6 ore de la preparare.

Valoarea nutritivă a cuișoarelor

Substanțele nutritive găsite în 100 g de cuișoare includ 65 g carbohidrați, 6g proteine, 13 g lipide, 2g zaharuri, 274 calorii și fibre dietetice. Mineralele din cuișoare includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc. Vitaminele includ vitamina C, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D și K.

Părți folosite: frunzele și bobocii florilor

Cuișoarele în alimentație

Cuișoarele furnizează o cantitate importantă de mangan mineral. Manganul ajută organismul să gestioneze enzimele care lucrează la refacerea oaselor și la producerea de hormoni. Manganul poate acționa și ca un antioxidant ce protejează corpul de radicalii liberi.

Cuișoarele în ritualuri ~ Utilizări magice

Se folosesc cuișoarele pentru divinație, dragoste, eliberare, inspirație. Se ard pentru a alunga gândurile negative, pentru a-i opri pe alții să bârfească despre tine.

Cuișoarele în aromoterapie

Uleiul esențial de cuișoare se folosește în cazurile de greață, flatulență, astm, bronșită, artrită, reumatism, dureri dentare, diaree, infecții, ca analgezic și antiseptic; îndepărtează insectele (țânțarii).

Proprietati ale uleiului de cuișoare: tonic, stimulativ, cu efecte de încălzire, reconfortant, purificator, de activare.

Efecte adverse ~ Contraindicații

Uleiul esențial de cuișoare nu trebuie utilizat direct pe piele. Atât pentru consum intern și extern, el trebuie diluat cu un ulei purtător – ulei de măsline, de cocos, etc.

Eugenolul din ulei încetinește coagularea sângelui și poate duce la un risc crescut de sângerare. Ar trebui să fie evitat consumul de cuișoare de către persoanele cu tulburări de sângerare, de cele programate pentru intervenții chirurgicale și de persoanele care consumă medicamente anticoagulante.

S-a dovedit că cuișoarele duc la scăderea nivelului de zahăr din sânge și ar trebui evitate de către persoanele care sunt hipoglicemice.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Cuișoarele – Beneficii, proprietăți, utilizări și contraindicații”

  1. Si….mai sunt bune la ceva …cand e doare un dintisor sau gingia….daca tii pe locul respectiv amorteste durerea…..Mama d-zeu s-o ierte ma punea sa fac asa cand ma tratam la dintisori….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *