Costume populare romanesti si Cusaturi Romanesti [Carte]

Costume populare romanesti

Totul despre costume populare romanesti vei afla daca descarci cartea “Cusături Românești” a autoarei Aurelia Doagă. Cine mai poate și vrea să confecționeze costume populare romanesti o face pentru că “…costumul popular face parte din viața noastră … Dacă l-am păstrat mai bine de 2000 de ani, trebuie să avem grijă să-l lăsăm generației de mâine așa cum l-am moștenit, de o mare frumusețe, pur, elegant, luminos, funcțional prin eleganță” spune autoarea Aurelia Doagă. Consemnări precum cele ale lui Alexandru Vlahuță ori Mihail Sadoveanu, ne fac să pretuim și mai mult aceste costume populare romanesti, când azi multe doamne și domnișoare plătesc un preț bun pentru o ie romaneasca traditionala.

Tipurile de costume populare romanesti

Din paginile cărții Cusaturi Romanesti putem afla despre ornamentație sau cusături traditionale pentru costumul popular romanesc pentru femei, descris prin elementele sale: ie sau cămașă, poale, fotă, vâlnicul, catrințele și marama. Totul categorisit în cele 6 tipuri de ii:

  1. Ie romaneasca cu altiță, încreț și râuri
  2. Ie romanească cu tablă
  3. Ie romaneasca cu șire și umeraș
  4. Ie romaneasca cu pui peste cot
  5. Ie romaneasca cu platcă
  6. Ie romaneasca pătrate la gât

Ca și costumul popular romanesc pentru femei, costumul traditional barbatesc prezinta aceeasi structura în întreaga țară: cămasă, cioareci, ițari, chimir, căciulă și opinci. Astfel din paginile cărții aflăm detalii despre confecționare și ornamentație pentru:

  1. Camasa traditionala batraneasca
  2. Camasa traditionala cu si fara platcă
  3. Camasa traditionala scurta
  4. Camasa traditionala romaneasca cu barbur

Parcurgând conținutul cărții aflăm și despre materialele necesare confecționării de costume populare românești. Materialele de origine vegetală precum și cele de origine animală au fost din totdeauna singurele elemente ce au ridicat nota portului tradițional românesc. Prelucrate manual, și cu o măiestrie ce și azi în ciuda tehnologizării, tot ne lasă cu gura câscată când le vedem, costumele populare românești tradiționale erau vopsite vegetal cu:

  • Negru – fiertură din coajă de arin cu calaican
  • Negru-brun – Fiertură din coajă de nucă verde
  • Cafeniu închis – din coajă de nucă verde în combinație cu zeamă de varză sau funingine amestecată în oțet
  • Galben – obținută din fiertură de planta “laptele cucului” si calaican
  • Roșu deschis – Fiertură de coji de măr pădureț (amestecat cu piatră acră se obține Roșu închis)
  • Vânătă – Fiertură de “argăseală” de mesteacăn (cojă de mesteacăn, tărâțe de grâu și sare)
  • Albastru – din flori de liliac, brândușe de toamnă, viorele de pădure, plămădite, car apoi se fierb și se amestecă cu “usuc” (grăsime de pe lâna oii), cu calaican și usturoi.
  • Bej sau STRICAT – din frunze uscate de ceapă sau din ceai rusesc.

Descarcă acum GRATUIT cartea Cusături românești pentru costume populare romanesti:

Pentru confecționarea de costume populare romanesti avem nevoie și de anumite cunostinte tehnice pentru punctele de cusatura ori croiala cămăsii, inclusiv care sunt materialele necesare. Tehnica confectionării unei ii sau a unei cămăsi bărbătești nu este deloc ușoară pentru un începător, dar autoarea ne propune pas cu pas parcurgerea unui tutorial de tehnică de cusaturi romanesti.

Costume populare romanesti

Cusături românești de Aurelia Doagă

Cu peste 40 de pagini de ilustratii cu modele de cusaturi traditionale pentru costume populare romanesti, cartea face deliciul oricarei pasiuni pentru portul romanesc.

Fisier: Aurelia_Doaga-Cusaturi_Romanesti.pdf – 3 MB

!Atentie! Cartea Cusături Românești de Aurelia Doagă are 3MB si este în format PDF . Pentru a-l putea deschide ai nevoie de Adobe Acrobat Reader (sau orice PDF reader) instalat la tine în PC!

Pentru mai multe modele vezi cartea Album de broderii si tesaturi romanesti (40 planse color cu 284 modele) intocmit de Dimitrie Comsa.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

19 răspunsuri la „Costume populare romanesti si Cusaturi Romanesti [Carte]”

  1. Avatar Radu Lenuta
    Radu Lenuta

    Pot comanda cartea ?

  2. Multumesc.

    1. Multumesc si eu! Sper sa-ti fie de folos aceste modele de costume populare romanesti si de cusaturi!

  3. Avatar Carmen
    Carmen

    Multumesc, Jorjette,
    Am descarcat-o si eu! Si, asemeni tie, consider ca stiinta si cunoasterea ar trebui sa fie ale tuturor, sa circule liber!
    O fapta buna care va face pui!
    Te salut cu drag,
    Carmen

    1. Multumesc si eu, Carmen!! Asa consider si eu, insa din pacate nu toata lumea crede acelasi lucru, dar e bine asa cum e 🙂 Oricum, in cativa ani se vr gasi in format electronic foarte multe carti, e proiect de la Uniunea Europeana sa le scaneze si sa le puna online. In alte tari e deja in plina desfasurare proiectul, sa speram ca va fi si la noi. Carti vechi, ce cuprind informatii pretioase.

      Daca vrem sa ne consideram oameni liberi, atunci si informatia trebuie sa fie libera!

      Toate cele bune, draga mea, si sper sa-ti fie de folos!

  4. Avatar cecilia dan
    cecilia dan

    Multumesc!

  5. Avatar Anca Stingu
    Anca Stingu

    Intr-o lume dominata de interese si profit uitam sa mai traim normal, nu mai stim sa ajutam fara a obtine un beneficiu.De foarte mult timp caut posibilitatea de a obtine informatii despre punctele de cusatura si modele de cusaturi, cartile editate in anii ’80 sunt foarte explicite din pacate astazi nu le mai gasim reeditate.
    Mulumesc pentru posibilitatea de a studia cusatura romaneasca online.Cartea este foarte utila.
    Felicitari!

    1. Ma bucur enorm cand stiu ca ajung aceste informatii acolo unde trebuie. Asa este, sunt carti vechi, cu informatii foarte valoroase, care daca nu sunt puse in circulatie, se pierd.

      Daca va intereseaza, am postat pe blog si 3 carti cu modele de tricotat si crosetat, asemenea, carti vechi care nu se mai gasesc de cumparat, decat poate in aticariate si pe internet. (https://jorjette.ro/303-modele-pentru-crosetat-si-tricotat/)

      Multumesc si eu pentru interesul acordat! Spor la treaba 🙂

      1. Multumesc cu dragoste ptr carte ! E o comoara!’

      2. Mulțumesc și mă bucur că este de folos!!

  • Am vazut ca e in voga iia traditionala si i-am cumparat si eu iubitei de la iiana.ro. Preturi acceptabile, dar e de inteles pentru ca si calitatea e pe masura.
    Buna initiativa!

  • Daca sunteti indragostiti de portul popular romanesc, va invit sa cautati “lenjerii romanesti” pentru a descoperi o varietate de camasi traditionale cusute de mana si imbogatite cu motive traditionale muscelene.

    1. Mulțumim de invitație! 🙂

  • laudabila initiativa! Va multumesc!
    AnaPatru

    1. Mulțumesc și eu! Sper să-ți fie de folos!

  • DRAGA JORJETTE,
    AM GASIT AICI , CU MARE BUCURIE, O CARTE PE CARE AM AVUT-O SI EU , SI PE CARE AM PIERDUT-O, AM RATACIT-O ,NICI EU NU MAI STIU.. M-AM MUTAT DE CATEVA ORI.
    ACUM AS AVEA MARE NEVOIE DE EA, PENTRU CA AM GASIT SA CUMPAR PANZA SUBTIRE PENTRU IE, SI VREA SA COS EU O IE PENTRU FATA MEA. LA INCEPUT AM VRUT SA O FAC PENTRU MINE, DAR NU AM PUTUT ,ANII AU TRECUT, IA NU AM CUSUT-O, SI FATA VA FI CEA CARE O VA PURTA SI POATE SI FATA EI..IN SCOALA AM LUCRAT MULTE II, ASA ERA PE VREMEA MEA, SI MI-AU FOST DRAGI, DAR PENTRU NOI NU AVEAM MATERIAL PE CARE SA LUCRAM..
    SCUZA-MA CA M-AM LUAT CU VORBA, MI-AR FI DE MARE FOLOS SA DESCARC CARTEA DE PE BLOGUL TAU, DAR NU POT PENTRU CA FISIERUL ESTE BLOCAT, IMI PARE RAU NU AM CONTURI PE TWEETER SAU FACEBOOK, LIKE MEU TI-L POT DA ACUM , ASA , PRIN COMENTARIUL ASTA.
    POTI SA MA AJUTI SA DESCARC CARTEA?
    MULTUMESC.

    1. Am si uitat de restrictionare. O sa scoatem butonul de facebook si tweeter in asa fel incat sa poata downloada oricine aceasta carte. In cel mai scurt timp 🙂 Numai bine!

  • Avatar MIRELA
    MIRELA

    O CARTE PE CARE O CAUT DE CEVA VREME IN CARE SA GASESTI MODUL DE A CCROI SI COASE O IE, IN CONDITIILE IN CARE IN LIBRARII NU MAI GASESTI ASA CEVA. LUCRUL MANUAL NU MAI ESTE O PREOCUPARE A FEMEILOR DIN ROMANIA, IAR PTR CELE CARE TOTUSI DORESC SA LUCREZE ASA CEVA NU AU DOCUMENTATIA NECESARA. CARTEA OFERA VALOROASE INFORMATII PENTRU O ASTFEL DE PREOCUPARE. VA MULTUMESC

    1. Ma bucur ca va este de folos! Spor la treaba și numai bine!

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *