Cartita – generalitati, legende, superstitii

cartita

Cartitele sunt mici mamifere, cunoscute pentru faptul ca traiesc in tuneluri subterane. Cartita se gaseste in Europa, Asia, Africa de Sud si America de Nord.  Denumirea stiintifica este Talpa europaea.popular, la cartita i se mai spune mitorlan, orb, orbet, soarece-chior, mușuroi, șomâc.

Cartitele au ghearele lungi, curbate, pe care le folosesc pentru a-si sapa vizuinele subterane. Pot crea rapid tunele lungi sub suprafata pamantului, iar intrarile pot usor fi identificate prin movilele de pamant care apar prin gradini.

Cartita poate atinge 130 de g. Urechile ii sunt mici, fara pavilioane externe. Ochii, avand numai un milimetru in diametru, nu se poate distinge irisul de pupila. Botul alungit, de culoare roz, are un zgarci la varf ce ii da tarie. Il foloseste la sapat, ca un sfredel.

Multa vreme s-a crezut ca si cartita este un animal care hiberneaza. In realitate, cartita este activa si iarna. In acest anotimp coboara mai adanc in galerii, dupa ce si-a facut o rezerva de rame. Cercetarile au aratat ca o cartita poate sa reziste fara hrana pana la un an.

Generalitati despre cartita

Exista in jur de 20 de specii diferite de cartite in mediul lor natural. Unele specii de cartite sunt acvatice sau semi-acvatice, ceea ce inseamna ca petrec o parte din timpul lor in apa. Cele mai multe specii se aseamana intre ele in aparenta.

Cartita este un animal omnivor si mananca in principal insecte, viermi, miriapode, melci, pui de soareci, rame pe care le gaseste in pamant. Saliva ei contine o toxina care poate paraliza animalele mici. Cartita are nevoie de 40-50 g de hrana pe zi. O parte din mancarea ei o poate stoca pentru mai tarziu. Ea are construita o camara subterana unde isi stocheaza hrana. Unele din speciile mai mari de cartite mananca si soareci.

Ochii si urechile cartitei sunt foarte mici si de obicei, acoperite cu blana. Se crede ca ochii sunt atat de mici deoarece cartita nu isi foloseste ochii. Cel mai puternic simt dezvoltat la cartita este mirosul. Cu ajutorul acestuia, se crede ca uneori sunt capabile sa detecteze prada, sa o prinda si sa o manance in mai putin de o secunda.

Femelele cartite nasc in aprilie-mai. Perioada de gestatie este de aproximativ o luna. Femela da nastere la 2-6 pui. In termen de o luna de la nastere, acestia sunt complet independenti. in conditii de primavara timpurie, poate sa apara si o a doua generatie de pui, prin august.

O cartita traieste aproximativ 4 ani, dar exista si exceptii ale unora care au trait pana la 6-7 ani.

Din cauza dimensiunii mici, ele sunt vanate de mamifere, pasari si reptile atunci cand se afla deasupra solului. Atunci cand se afla in vizuina lor sunt relativ in siguranta, de multe ori fiind ucise de catre gradinarii care nu le apreciaza prezenta si ajutorul. Intr-adevar, ele fac gramezi de pamant si pot deranja culturile, insa cartita mananca insecte care ar putea dauna culturilor.

cartita

Cartita – mituri si legende romanesti

La origine ea a fost sora Soarelui și dorea să se căsătorească cu fratele ei. A fost prefăcută în cârtiță ca să umble pe sub pământ și să nu-și poată vedea fratele niciodată.

După altă etiologie, cârtița a fost fiul unui preot lacom, care dorea să ia vecinului său o felie din pământul învecinat cu al lui. El își îngropă fiul în pământul vecinului, pentru ca miezuina dintre cele două terenuri să fie fixată acolo unde va decide însuși pământul.La întrebarea ”unde e miezuina”, adresată pământului, fiul răspunde ”Aici”. Deci ea rămase acolo, fiul preotului fiind însă prefăcut în cârtiță.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *