Calul înfăptuitorul de gânduri – mitologie la români

calul mitologie la romani

Calul isi foloseste urechile, ochii si narile pentru a-si exprima starea de spirit. El comunica de asemenea prin expresii faciale. Foloseste o serie de vocalize pentru a comunica.

Calul are o viziune de aproximativ 360 de grade, cu toate acestea au unghiuri moarte direct in fata si in spatele lui. Este extrem de periculos sa stai in spatele unui cal deoarece daca cumva se speria, cu siguranta va lovi, acesta fiind modul lui de a se apara.

Caii si alte cabaline au simtul mirosului si auzului mai bine dezvoltate decat la oameni. Urechile lor se pot intoarce in directia de unde vine sunetul.

Caii sunt incontestabil animale inteligente. Dincolo de faptul ca sunt foarte buni la invatarea anumitor sarcini, sunt recunoscuti pentru capacitatea de a rezolva probleme cognitive avansate, ce implica lectii de clasificare si de formare a conceptelor.

Calul este unul din cele 12 semne ale zodiacului chinezesc. Oricine este nascut in anul calului, se spune ca intruchipeaza caracteristicile animalului, si aume inteligenta, independenta si spiritul liber.

Calul – mituri si legende la romani

Dumnezeu a creat calul pentru ca omul să-și poată duce la îndeplinire mai repede gândurile. A ucide un cal este păcat la fel de mare ca și acela de a ucide un om. Craniul unui cal pe gardul grădinii sau la fântână îndepărtează spiritele rele și bolile.

După alte mituri, calul a fost făcut de diavol din lut, pentru a-i da viață fratele diavolului intră în el.

Carnea calului nu poate fi mâncată pentru că ar fi fost călărit mai întâi de Eva. Din pricina tropăitului lui la nașterea lui Hristos, a fost blestemat de Sf. Maria să se sature doar o dată pe an, la Înălțarea Domnului, și atunci numai o oră.

calul-mitologie-la-romani

Calul îl însoțește pe erou, îl ajută în situațiile cele mai dificile, trăiește și după moartea stăpânului său și este încredințat altui erou. Cu cât este mai bătrân, cu atât este mai curajos.

Calul in traditiile populare

În epica populară, calul are o legătură foarte profundă cu stăpânul său. El este cel mai adesea un simbol al Soarelui, al virilității și al fecundității, și are o funcție apotropeică. Măștile de care sunt considerate ca fiind sufletele morților, fac legătura dintre lumea celor morți și a celor vii.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *