Bortism – cultul crestin si mesele vorbitoare

bortism cult protestant mesele vorbitoare

În Geneva, numită și “Roma protestanților” la mijlocul secolului XIX, biserica catolica are un nou prilej de uimire, se înființează o nouă religie protestantă. Prezentată sub o formă ridiculizată, această nouă religie numită Bortism, este un cult crestin format de pastorul protestant M. Bort. El a reușit să formeze o religie a “meselor vorbitoare”, un fel de predicare protestantă doar că pe baza unor mediumi.

Simbolul religiei protestante Bortism este o masă specială. Într-o anume zi, bortiştii se reunesc în jurul unei “mese vorbitoare” şi ascultă mediumi. Şedinţa a fost relatată fidel de Jacques Auguste Simon Collin de Plancy:

Bortism – divinație cu mesele vorbitoare

„La reuniunea fidelilor acestui cult participă bărbaţi, femei şi chiar persoane foarte tinere ce se strâng în jurul unei mese. Masa este ţinută de trei influenţi, domnul Bort fiind actorul principal.

Cândva, masa răspundea bătând pe măsură ce i se spunea o literă a alfabetului; astăzi, în mijlocul mesei este un pivot deasupra căruia se află o tijă şi o măsuţă, pe care se găsesc, în circumferinţă, literele alfabetului; dintr-un picior pleacă o altă tijă fixă care se îndoaie în aşa fel încât să ajungă cu vârful deasupra literelor măsuţei; când masa vrea să răspundă, măsuţa se învârteşte, astfel că literele se opresc sub vârful tijei. Cu literele respective se fac cuvinte, cu cuvinte fraze, şi cu fraze revelaţii divine şi misterioase.

Când este vorba de un da sau nu, masa se apleacă sau bate. Sunt mai multe secretare stenografe; există un secretar care redactează procesul-verbal şi un lector. Pentru a câştiga timp, când masa începe un cuvânt, una sau două litere m sunt suficiente domnului Bort pentru a-l completa, fără să mai aştepte interminabilele rotiri ale măsuţei.

Când vorbeşte îngerul Gabriel, asistenţa stă jos; dar dacă vorbeşte Iisus Hristos, toată lumea se ridică în semn de respect. Când răspunde, îngerul Gabriel începe de obicei cu următoarele cuvinte: În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin! Iisus Hristos exclamă: Pace vouă, mieluşeii mei! În numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh. Amin!”

Spiritele invocate ce vorbesc prin mediumi la această masă sunt distincte. Ele se adresează cu exprimări specifice, iar atitudinile bortistilor sunt și ele în funcție de cine vorbește.

bortism cult protestant mesele vorbitoare

Din mesajele primite de acest cult, M. Bort a scris două volume despre evenimentele acestui cult protestant Bortism. Sub titlul “Profundele și misterioasele revelatii sau comunicări între cer și pământ prin intermediul unui medium al mesei” (“Diver and Mysterious Revelations or Communications between Heaven and Earth through the mediul of a Table”) cartea publicată la Lausanne în 1854 vine cu o uluitoare declarație a editorului cum că nici un cuvânt din cele două volume nu îi aparțin lui M. Bort, toate au fost dictate din Rai, prefața întâi dictată de însuși Iisus Hristos, o a doua fiind a îngerului Gabriel. Editorul spune că ar fi falsă declarația că aceste revelații ar fi o lucrare a Satanei.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Bortism – cultul crestin si mesele vorbitoare”

  1. Avatar corpuri de iluminat
    corpuri de iluminat

    O estimare spune ca in lume exista peste 3000 de religii si secte asa ca nu mai trebuie sa ne mire nimic.

    1. Oricum ti-am scos linkul pentru ca in loc de numele tau ai completat niste cuvinte cheie…

  2. Avatar Anunturi Constanța
    Anunturi Constanța

    Cum să te bazezi pe o credință care se bazează doar pe alegerile unei tije metalice și a unei mese????? Cum??? cât de jos s-a ajuns.

    1. Cât de jos? 🙂

  3. Eu nu prea le am cu chestiile astea mistice….cam tot ce se invarte in juru misticului dupa parerea mea are o tenta de prosteala!

    1. O tentă de prosteală…dezvoltă puţin ideea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *