Armadillo, un dinozaur în miniatură

Armadilo e1295261250128

Unul dintre cele mai curioase mamifere de pe planetă este acest armadillo, care trăiește în America de Sud și în Statele Unite. Acoperit de o carapace, asemenea unei armuri, pare un fel de dinozaur în miniatură. Această carapace pe care o are de la naștere îi invelește picioarele și toată spinarea de la cap până la coada având în mijloc câteva “benzi” flexibile care-i permit să-și îndoaie corpul acoperit dedesubt cu un păr aspru.

Specia care trăiește în Mexic are de obicei nouă asemenea “benzi”, în timp ce speciile din Statele Unite au în jur de trei. Ghearele ascutite îi dau un aspect infricosator și ciudat. Cu toate acestea, este un animal blând și mai ales curios. De aceea iese de multe ori la marginea soselelor, unde poate fi ucis usor.

armadillo

Supraviețuind de 55 de milioane de ani, animalul prezinta multe curiozități, printre care o perioada de gestație care poate atinge 20 de luni. Se înmultește greu în captivitate unde, uneori, femelele chiar își mănâncă puii. De aceea micuții trebuie separați imediat după naștere. În libertate are mulți dușmani naturali, dar el poate înota, poate face salturi de un metru în aer și cel mai des se salvează strecurându-se în tufișurile cu mărăcini.

Animalul este prețuit pentru carnea gustoasă și pentru carapacea din care se execută podoabe. El este însă și de un real folos omului distrugând insectele dăunătoare care constituie hrana sa preferată. De asemenea, oamenii de știință studiază serios acest mamifer, sperând ca țesuturile sale îi vor ajuta să rezolve problemele unor boli de nervi, de piele și chiar ale leprei.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *