Apa de Hamamelis virginiana sau Nucul Vrăjitoarelor

hamamelis virginiana sau nucul vrajitoarelor

Nucul Vrajitoarelor sau Hamamelis virginiana mai este numit şi floarea iernii. Apa de Hamamelis virginiana sau frunzele distilate sunt incluse în produsele pentru piele datorită proprietăţilor sale astringente şi de dezinfectant.

Apa de Hamamelis virginiana este folosită atât pentru pentru pielea crăpată şi bătută de soare, vânătăi, umflături şi erupţii cutanate, cât şi pentru a opri sângerările, pentru a reduce hemoroizii şi varicele. Seminţele de Hamamelis virginiana sunt comestibile, iar din frunze se prepară ceai medicinal.

Hamamelisul virginiana comercializata sub formă de apa de hamamelis sau distilat ce conţine până la 14% alcool,  nu trebuie confundată cu tinctura de hamamelis care este mult mai astringentă şi poate desfigura pielea.

Părţi folosite sunt frunzele şi crengile tinere. Din ambele puteti prepara acasa tincturi sau uleiuri si creme. Mai jos vă ofer o rețetă pentru a prepara propria licoare, apa de hamamelis virginiana.

Reteta apa de hamamelis virginiana preparata acasa

  1. Pentru acest produs avem nevoie de o jumatate de kg de crengi tinere. Crengile trebuie sa fie luate imediat dupa ce florile au ajuns la maturitate. Acest lucru face ca apa de hamamelis virginiana să fie mai puternică.
  2. Frunzele și florile, le puteți folosi pentru a confecționa pernuțe medicinale. Crenguțele însă le cojim. Apoi le tocam fie cu o bardița fie cu un foarfece de gradina.
  3. Tocatura din crengi de hamamelis virginiana se pune întro oala de oțel inoxidabil. Trebuie sa aiba macar 2 litri, pentru ca peste tocatura turnam 2l de apa distilata (si asta se poate cumpara sau prepara acasa).
  4. Punem oala pe foc si aducem compozitia la timpul de fierbere. Apoi dăm focul la mic, acoperim oala si trebuie sa lasam aceasta compozitie sa fiarba la foc mic cel putin 8 ore.
  5. După, luăm de pe foc, lăsăm să se răcească și strecurăm printrun tifon, compozitia de apa de hamamelis, în sticle ce se pot închide bine.

Păstrată la temperatura camerei această apa de hamamelis virginiana trebuie consumată în maxim 10 zile. La frigider poate sta si mai mult dar pentru a o păstra o perioadă mai îndelungată puteți amesteca cantitatea de apa de hamamelis cu 300ml -400ml de alcool de 40 de grade.

Preparatul se consumă mai mult extern, pentru curațire si dezinfectare. Taninurile continute grabesc vindecarea pielii lezate sau ajuta la refacerea celulelor pielii (indicat pentru tonifiere si intinerire a pielii).

Consumata intern, apa de hamamelis virginiana ajuta în problemele intestinale, raceli, febra, tumori, cancer si chiar la voma sau scaun cu sange. Crema de hamamelis reduce iritarea pielii si ajuta la refacerea ei.

Se consuma cantitati mici. Nu exista reactii adverse in cazul supradozelor dar daca consumi prea mult poti avea probleme cu ficatul. Hamamelis virginiana, contine safrol, substanta cunoscută ca si cangerigena (în cantități atât de mici încât nu poate fi o îngrijorare).

În România acest arbust nu crește peste tot! Copacul de Hamamelis virginiana este originar din America dar se poate aclimatiza în Romania, el fiind parte din familia alunului, îi place solul umed și crește foarte repede dacă este plantat pe albia râurilor sau în zone umbrite cu sol umed.

Hamamelis virginiana utilizată în aromaterapie și ritualuri magice

Arbustul Hamamelis virginiana a fost foarte mult timp folosit pentru tijele radiestezice. Scoarţa şi nuielele de hamamelis virginiana sunt folosite pentru a proteja împotriva influenţelor negative. Dacă se portă o părticică a acestui arbust, se lucrează în planul emoţional (repară inimile “frânte” şi răceşte pasiunile).

Produsul obţinut prin distilarea frunzelor sau apa de hamamelis virginiana (sau ceai de hamamelis), este unul dintre elementele de bază în cazul primului ajutor de acasă. Este util pentru înţepături, zgârieturi, entorse, umflarea ţesuturilor şi multe alte afecţiuni minore. De asemenea este foarte util în tratamentele de îngrijire a pielii.

Chiar dacă informațiile sunt aici, cel mai comod este să cumpărăm apa de hamamelis, cu pret ce difera intre 15 lei si 30 de lei, in functie de marca si de cantitate (reteta fiind aceeasi la toate)!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *