Alunul si alunele vindecă afectiuni ale plamanilor si ficatului

Alunul (Corylus avellana) – este un arbust cu frunze căzătoare, cu mâțișori sau muguri primăvara și cu ciorchini de alune toamna. Frunzele au fost folosite ca substitut pentru tutun, in timp ce alunele fac parte din alimentatie din cele mai vechi timpuri.

Alunele au o valoare nutritiva foarte mare. Sub aspect energetic, 100 g alune decojite contin 690 kcal, din care se absoarbe 89%. Sunt recomandate alunele ca energizant pentru bolnavii de tuberculoza si diabet. Se consuma ca atare sau macinate in amestec cu miere. Sunt folosite cu succes in cofetarie sub forma de crema de alune, serbet, nuga, ciocolata, tort de alune, rulada cu alune, cozonac cu alune, etc. De asemenea, alunele sunt recomandate tinerilor in crestere, persoanelor anemice, femeilor insarcinate, copiilor debili si batranilor. Consumarea a 20 de alune dimineata si seara, are rol benefic asupra organismului.

Alunele sunt bogate în fosfor, magneziu, potasiu și cupru. Alunele cu miere de albine vindecă tusea cronică. Măcinați alunele cu un mixer, adăugați miere de albine astfel încât să se formeze o pastă, care este mâncată de mai multe ori pe zi, în doze de o lingură. Se adaugă și puțin piper pentru a elimina flegma.

Alunul si alunele – beneficii pentru sanatate

Scoarta, frunzele, florile mascule si fructele alunului au importanta terapeutica mai ales in medicina umana. Principiile active din frunze au proprietati vasoconstrictoare, antihemoragice, antibacteriene, antiinflamatoare, antiedematoase, cicatrizante, depurative, antidiareice.

Uleiul volatil extras din frunzele de alun manifesta proprietati vasoconstrictoare. Uleiul extras din seminte are proprietati antihelmintice (contra teniei) emoliente, hipotensive. Scoarta de alun este folosita ca febrifug, in malarie. Florile au actiune antidiareica, iar fructele antianemica.

Mugurii de alun au activitate antisclerozanta, restabilesc elasticitatea tesutului pulmonar, combat scleroza ficatului.

Medicina populara utilizeaza frunzele sub forma de extract apos sau hidroalcoolic in tratarea leziunilor mici; amentii (florile mascul) ca sudorific si astringent, iar scoarta in cazuri de febra intermitenta nespecifica. Semintele sunt utilizate ca antianemic. Cu ele se trateaza anemia hemolitica. Alunele sunt date in consum suferinzilor de rinichi pentru dizolvara calculilor renali. Mugurii sunt utilizati pentru tratarea hepatitei epidemice, astmului bronsic, emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare.

Recoltare

Frunzele tinere de alun se recolteaza in iunie-iulie prin strujire. Se culeg doar frunzele verzi, intregi, nepatate. Mugurii de alun se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor. Se usuca la temperatura camerei, in strat subtire. Scoarta se recolteaza primavara devreme sau toamna de pe lastari tineri. Florile mascule se recolteaza primavara, in momentul formarii. Alunele se recolteaza in momentul in care ajung la maturitate.

Cum sa folosim alunul pentru uz intern?

Pentru tratarea teniei si eliminarea ei, se consuma cate o lingura de ulei de alune in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de 15 zile.

Pentru tratarea hemoragiilor interne usoare, se recomanda o infuzie din o lingurita de frunze de alun uscate si macinate, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 5-10 minute si apoi se strecoara. Actioneaza ca vasoconstrictor.

Pentru tratarea hemoroizilor sau hemoragiilor interne usoare, se prepara un decoct din 1 lingura frunze uscate si macinate la 200 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc potrivit, apoi se strecoara si se bea caldut.

Pentru eliminarea toxinelor (sudorific) si ca astringent, se prepara o infuzie din o lingura de amenti (flori mascule) peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10 minute. Se strecoara si se beau 1-2 cani pe zi.

Pentru combaterea anemiilor usoare, pentru tonifierea sistemului nervos, ca remediu pentru diabetici, bolnavii renali (colici nefritice, litiaza), bolnavii pulmonari si pentru longevitate, se consuma alunele ca atare. Cel putin 40 de alune pe zi (20 dimineata, 20 seara), timp de 20-30 de zile. Chinezii le numesc nuci ale longevitatii!

Ca adjuvant in hepatita epidemica, insuficienta hepatica consecutiva, in tratarea astmului bronsic, emfizemului pulmonar si a silicozei pulmonare, se consuma infuzie din 1-2 lingurite de muguri de alun, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Tonifiaza parenchimul hepatic. Se pare ca restabileste elasticitatea tesutului pulmonar.

Pentru tratarea varicelor, edemelor la picioare:

  • se foloseste extract fluid (preparat farmaceutic) din frunze, in doze de 60-80 de picaturi pe zi.

Pentru tratarea hepatitei cronice se foloseste macerat de muguri de alun uscati si sfaramati in glicerat D1. Se lasa acoperit 8-10 zile, apoi se strecoara. Se folosesc 30 de picaturi de 3 ori pe zi.

Pentru inhibarea sclerozei tesutului pulmonar, tratarea bronsitei cronice, emfizemului pulmonar, astmului complicat cu emfizem, prevenirea sclerozei ficatului, insuficientei hepatice, hepatitei virale, hepatitei cronice, cirozei hepatice, hepatopatiei alcoolice, insuficientei arteriale a membrelor inferioare cu arteroscleroza, arteritei membrelor inferioare, nevrozei extremitatilor, se recomanda macerat din muguri proaspeti in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau 30-50 de picaturi de 2 ori pe zi, in putina apa inainte de masa.

Alunul – Utilizări magice

Alunul este un vechi copac celtic al înțelepciunii, inspirației și poeziei. Alunele sunt consumate înainte de ritualul de divinație. Diancecht, zeul vindecării, a inventat un amestec care ar vindeca răcelile, durerile de gât și viermii. Confrom legendei, acest terci era făcut din muguri de alun, păpădie, rocoină, măcriș și fulgi de ovăz – amestecul trebuia luat dimineața și seara.

Baghetele de alun simbolizează magia albă și vindecare. Bețele de alun sunt folosite pentru a găsi apă sau comori ascunse. Dacă sunteți afară și aveți nevoie de protecție,, desenați un cerc în jur cu un bâț sau o crenguță de alun. Pentru a primi ajutorul zânelor în ritualuri, înșirați alune pe un șnur și punneți-l în casă sau în locul unde faceți ritualuri.

Alunul se utilizează pentru vindecare, protecție, noroc, clarviziune, divinații, inspirație, înțelepciune, apărare, fertilitate și dorințe.

Gemoterapie: mugurii de alun sunt folosiți pentru diferite afecțiuni: hemoroizi, arterite ale membrelor inferioare, afecțiuni ale plămânilor, afecțiuni hepatice, ateroscleroză.

Etichete:

Care este gandul tau?